Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

14. ročník festivalu Jeden svět se zaměří na protesty a revolty

7. 3. 2012 - PRAHA [Econnect]

Celkem 106 dokumentů z produkce 44 zemí uvede letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který začal včera 6. března v Praze. Během deseti festivalových dní se pražské publikum bude moci podívat do 72 různých zemí světa a seznámit se s jejich situací v oblasti lidských práv. Vedle stálic, jakými je Afghánistán, Bělorusko, Barma nebo Čína nabídne Jeden svět 2012 i filmy z poměrně neobvyklých míst - například Salvadoru, Sýrie, Jemenu, Grónska či souostroví Maledivy.

Vedle soutěžních kategorií Hlavní soutěž a Máte právo vědět festivalový program přináší dokumenty na téma Protestů, nepokojů, revolty organizované v současnosti mladými lidmi nejen v arabských, ale i v řadě demokratických zemí. Protipólem těchto politicky laděných filmů je kategorie Spolu navzdory tematizující mezilidské vztahy a rodinu. Tradiční kategorii ekologických filmů, letos pod názvem Takzvaná civilizace, jsme rozšířili o aspekty životního stylu a širšího vztahu k prostředí, v němž se pohybujeme. Nebude chybět ani Panorama s nabídkou filmů již oceněných v zahraničí, nově natočené české dokumenty a krátké filmy. U příležitosti dvaceti let společnosti Člověk v tísni, organizátora festivalu, je na webu České televize připraven online speciál s filmy, fotografiemi a videi dokumentujícími práci organizace.

Festival Jeden svět se každým rokem rozrůstá do regionů. Letošní 14. ročník se kromě Prahy uskuteční v dalších 40 městech po celé České republice. Opět čekáme přes 100 tisíc diváků a divaček jak z řad dospělého publika, tak ze základních a středních škol. Nedílnou součástí festivalu jsou debaty s režiséry uváděných filmů a panelové diskuse s českými odborníky i zahraničními hosty.

Filmové události 14. ročníku

Zahajovacím filmem byl nedávno dokončený dokument Zpět na Tahrír. Česko-kanadský režisér Petr Lom v něm ukazuje charakter a složitost revolučních změn v Egyptě i to, jak se revoluce podepsala na životech tamních obyvatel. Petr Lom je také členem Hlavní poroty festivalu.

Ve světové premiéře bude uveden snímek renomované nizozemské dokumentaristky ruského původu Mashi Novikové Sladká vůně domoviny vyprávějící na pozadí bohatých filmových archivů životní příběhy tří lidí z různých částí Evropy, kolem kterých se v odlišných podobách přehnalo válečné běsnění minulého století. Loni Masha Novikova na Jeden svět přivezla svůj film Anna v přední linii a v 2010 byla členkou Hlavní poroty.

Další světovou premiérou bude film Ti druzí režisérské dvojice Willema Timmerse a Ilji Kok o kulturním střetu turistických skupin s obyvateli tradičního kmene v Etiopii, a snímek Důstojnost nemá hranic jemenské režisérky žijící ve Skotsku Sary Ishaq o událostech jednoho významného dne v počátcích revoluce v Jemenu.

V české premiéře se představí film Punk in Africa postavený na punkové hudbě a bohatých archívních materiálech. V Praze žijící dokumentarista amerického původu Keith Jones se společně s režisérem Deonem Maasem vypravil na černý kontinent zjistit, jak se tento hudební směr podílel na pádu apartheidu.

Filmové tipy

V Hlavní soutěži bude uveden vizuálně vytříbený snímek oceňovaného dokumentaristy Jona Shenka Prezident mizejících ostrovů, jehož hlavní postavou je nedávno odstoupivší prezident Malediv Mohamed Nasheed snažící se své ostrovy ochránit před hladinou moře stoupající v důsledku klimatických změn. Ze své funkce odstoupil Mohamed Nasheed v únoru letošního roku na základě výhružek o rozpoutání násilí v zemi ze strany příslušníků bezpečnostních složek loajálních k bývalému diktátorovi Maumúnovi Abdulovi Gajúmovi. Planeta šneků, vítěz posledního ročníku festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu, vypráví životní příběh hluchoslepého Korejce Young-Chana, jemuž v pomalém poznávání světa pomocí hmatu láskyplně pomáhá jeho tělesně hendikepovaná manželka Soon-Ho.

V rámci Máte právo vědět bude uveden kontroverzní snímek Banány na pokračování o nerovném boji švédského dokumentaristy s vlivnou nadnárodní společností Dole. Tabuizované téma práva handicapovaných osob na plnohodnotný sexuální život je hlavní náplní australského dokumentu Šarlatová cesta.

Hlavní tematická kategorie Protesty, nepokoje, revolta nabídne filmy o protestech nejen v arabském světě, ale také v řadě zavedených demokracií. „Snímky vybrané do této kategorie upozorňují, že klíčovou roli při všech těchto protestech hrají mladí lidé a jejich nespokojenost se stávajícím politickým režimem či sociálně-ekonomickým systémem,“ říká ředitelka Jednoho světa Hana Kulhánková.

Bude mezi nimi velmi aktuální snímek Sýrie uprostřed povstání, ve kterém francouzská režisérka Sofia Amara přináší bohatý materiál o pravidelných demonstracích, o jejich vůdcích i obětech. Za pozornost stojí také americký dokument Když se kácí les, nominovaný letos na filmového Oscara. Režisér Marshall Curry v něm přináší osobní příběh radikálního ekologického aktivisty, který se v rámci skupiny Earth Liberation Front podílel v USA na řadě žhářských útoků a skončil ve vězení pro teroristy.

Výrazným snímkem kategorie Spolu navzdory je Ilegální máma přinášející příběh tří moldavských žen, které se vydaly za prací do Rakouska a Itálie, zatímco jejich manželé a děti zůstaly doma.

V kategorii Takzvaná civilizace uvidíte například amerického miliardáře Donalda Trumpa, který se rozhodl před několika lety vybudovat luxusní golfový resort v jednom z posledních koutů divoké přírody na severovýchodě Skotska. Napínavě vystavěný snímek Lid vs. Donald Trump popisuje zoufalý boj skotských farmářů s alarmující mocí peněz. Film Z popelnice do lednice pak přináší znepokojivá fakta o našem plýtvání potravinami a zároveň hledá možnosti, jak tuto situaci zlepšit.

Panorama se pochlubí vítězným dokumentem z festivalu Sundance Žít a zemřít v Oregonu o lidech, kteří se rozhodli s pomocí lékařů ukončit svůj život. Snímek Proti šikaně je pak zneklidňujícím vhledem do americké společnosti, kde si s dětskou agresivitou a nesnášenlivostí nedokážou poradit rodiče ani zástupci škol.

Programové zajímavosti

Jako výraz podpory demokratickým změnám v Barmě uvede Jeden svět během zvláštního večera vítězné filmy festivalu The Art of Freedom z barmského Rangúnu. Událost tam pod záštitou prodemokratické vůdkyně Aun Schan Su Ťij zorganizovali slavný barmský komik a aktivista Zarganar a režisér Min Htim Ko Ko Gyi, který přijíždí do Prahy. Rangúnský festival se snažil posunout hranice svobody vyjadřování tím, že promítal filmy necenzurované a často kritické k barmskému vojenskému režimu. Projekce The Best of Art of Freedom se konají 10.3. v 18:00 v Městské knihovně a 13. 3. v 19:30 ve Francouzském institutu.

Jeden svět se také připojí k celosvětové kampani na podporu demokratických protestů v Sýrii DOX BOX Global Day. DOX BOX je syrský festival dokumentárních filmů, jehož letošní 5. ročník byl zrušen z důvodu probíhajícího povstání proti Assadově režimu. Ve čtvrtek 15. března, přesně rok od závěrečného dne minulého ročníku, budou namísto DOX BOX promítat díla syrské kinematografie různé zahraniční festivaly. V Praze se DOX BOX Global Day koná ve Francouzském institutu,
15. března v 17:30.

I v letošním roce zacílí Jeden svět svou pozornost na nová média. V soutěži One World Social Innovation se prezentují projekty občanských sdružení, veřejných institucí či jednotlivých aktivistů, které využívají moderních komunikačních technologií jako např. sociální média, crowdsourcing, videomapping. Úspěšné projekty s prokazatelným dopadem na společnost, jimiž je letos např. online monitoring volebních podvodů v Rusku, online koordinace pátrání po pohřešovaných dětech, či satelitní vyhledávání uprchlických táborů v Somálsku, se představí 12. března od 17:30 ve Francouzském institutu. Akci předchází TechShare - večer sdílení inovativních technologií, myšlenek a konceptů.

Novinkou je letos 1. ročník programu East Doc Platform určeného filmovým profesionálům. „Tato nová platforma pro dokumentární snímky organizovaná při festivalu Jeden svět nabídne jedinečnou příležitost k navazování kontaktů, koprodukci, prodeji i propagaci dokumentů v celém regionu střední a východní Evropy,“ říká Hana Rezková z Institutu dokumentárních filmů, který East Doc Platform pořádá.

S  velkým zájmem učitelů se i letos setkala nabídka programu Jeden svět na školách, který v rámci festivalu organizuje dopolední projekce pro školy. Učitelé na pražské projekce zatím přihlásili přes 12 500 žáků a studentů, čímž překonali loňský počet všech mladých diváků z Prahy. Školní projekce vybraných filmů budou probíhat také ve všech festivalových městech. Více na www.jsns.cz/festival.

Praktické informace

Pražské festivalové centrum bude již tradičně otevřeno v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny jsou Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna, Ponrepo a Evald. Presscentrum a guest servis najdete v prostorách bývalé Langhans Galerie, v níž společnost Člověk v tísni otevře 31. května centrum pro veřejnost.

Kompletní festivalový program včetně doprovodných akcí najdete na www.jedensvet.cz. V sekci Press jsou ke stažení fotografie ke všem filmům, vizuál i tiskové zprávy. Předprodej vstupenek pro pražskou část festivalu začíná 1. března. „Jsme rádi, že se nám i v současné době zvyšování cen podařilo udržet cenu vstupenek na přijatelných 80 korunách,“ říká ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz