Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické organizace: Potřebujeme odbornou a věrohodnou komisi, pane ministře Kubo

1. 3. 2012 - PRAHA [Econnect/Zelený kruh]

Ekologické organizace Zelený kruh, Ekologický právní servis, Greenpeace, Hnutí DUHA, Kořeny, Centrum pro dopravu a energetiku, Calla a CEE Bankwatch Network vyzývají ministra Kubu, aby doplnil nově vytvořenou komisi pro přípravu Státní energetické koncepce. Zcela v ní chybějí odborníci na obnovitelné zdroje energie či energetickou efektivitu, přestože tyto oblasti do budoucna považují ostatní evropské země za jednoznačně prioritní. Ekologické organizace Martinu Kubovi nabízejí vlastní experty.

Ekologické organizace vítají rozhodnutí nového ministra zřídit skupinu odborníků po vzoru takzvané Pačesovy komise (neboli Nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu). Požadují ale, aby do ní byli doplněni experti na obnovitelné zdroje energie a energetickou efektivitu.

Přestože má Státní energetická koncepce určit směr rozvoje české energetiky na několik desetiletí, její příprava probíhala za bývalého ministra Kocourka velmi nestandardně a ve výsledku obsahovala zcela nerealistický záměr výstavby šestnácti jaderných reaktorů. Exemplární příklad neodbornosti se již nesmí opakovat.

Ekologické organizace se s výzvou k přípravě moderní energetické koncepce obrátili na představitele koaličních stran před více než dvěma měsíci. Nabídka s účastí nezávislých expertů ekologických organizací na činnosti komise přišla na stůl ministru Kubovi minulý týden. Dosud se k ní veřejně nevyjádřil.

Mgr. Daniel Vondrouš uvádí: „Česká republika potřebuje moderní, ekonomicky realistickou koncepci, která využije potenciál energetické účinnosti a domácích obnovitelných zdrojů, sníží naši dovozní závislost a zajistí dostatek energie v příštích desetiletích. Připravovat by ji měli experti na všechny klíčové oblasti, nejen na špinavou uhelnou a nedomyšlenou jadernou energetiku.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz