Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hlasujte pro Alej ve Skaličce. Soupeří o evropský titul

17. 2. 2012 - BRNO [Nadace Partnerství/Econnect]

Alej ze Skaličky, která v minulém roce zvítězila v celostátní anketě Strom roku, nyní reprezentuje Českou republiku v evropském kole ankety. O titul Evropský strom roku 2012 soupeří sedm finalistů, alej je v průběžném pořadí na pátém místě. V čele mezinárodní ankety je lípa z Maďarska. Internetové hlasování o nejsympatičtější strom Evropy se zajímavým příběhem probíhá na webových stránkách www.treeoftheyear.org až do 29. února. V posledním týdnu bude hlasování tajné. Výsledky zveřejní pořadatel ankety - Nadace Partnerství – 1. března. Cílem ankety je upozornit evropskou veřejnost na téma starých stromů a rozmanitosti přírody.

Vyprávění vztahující se k finalistům druhého ročníku Evropského stromu roku názorně vystihují vztah mezi stromy a lidmi. Příběh dubovo - lipové aleje ze Skaličky z Olomouckého kraje ukazuje, že stromy mohou být skvělou pomůckou při výuce dětí. Alej roste v zahradách zámku, v jehož budově dnes sídlí sociální ústav Domov Větrný mlýn. Střídající se zámečtí pánové stromy do aleje postupně dosazovali, a proto v ní dnes vedle sebe stojí stromy stoleté i čtyřsetleté. Děti ze zdejší malé školy se do aleje chodí učit o přírodě i historii a představují si, jak se kdysi po parku proháněli princové a princezny.

„Máme alej rádi, protože si do ní s paní učitelkou chodíme hrát, objímáme stromy a šeptáme jim,“ říká žákyně 3. třídy základní školy ve Skaličce Maruška Žeravíková. Její spolužák Adam Kuchař doplňuje: „V létě je v aleji stín a čerstvý vzduch, baví nás si u ní stavět různé bunkry a domečky.“ I jejich zásluhou alej s více než 12 tisíci nasbíranými hlasy vyhrála v české anketě Strom roku 2011. Na základě svého vítězství pak postoupila do celoevropského klání.

Hlasující veřejnost se bude moci na internetových stránkách seznámit také s příběhy vítězů národních kol z Bulharska, Francie, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska. „Staré stromy mají své tajuplné kouzlo. Chceme, aby je lidé alespoň poodkryli skrze fotografie a příběhy finálových stromů. Třeba si pak vzpomenou, že právě takový zajímavý strom roste nejen na Olomoucku nebo Korsice, ale také na místě, kolem kterého denně chodí,“ vysvětluje Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Slavnostní ocenění Evropského stromu roku 2012 proběhne v květnu v Bruselu a vítěz získá putovní trofej od známého českého výtvarníka Martina Patřičného.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu finanční prostředky (granty), odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 21 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 280 miliónů korun 3 000 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.
Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi! www.nadacepartnerstvi.cz

Druhý ročník mezinárodní ankety Evropský strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. Anketa o nejsympatičtější strom Evropy navazuje na národní kola hlasování, která s pomocí nadace uspořádaly jednotlivé státy. Cílem projektu je přiblížit téma stromů evropské veřejnosti a zároveň upozornit na ubývání biodiverzity. Anketa Evropský strom roku dokazuje, že téma stromů nevymezují hranice států. Stromy se díky tomuto projektu mohou stát předmětem širší celoevropské debaty. www.treeoftheyear.org

Ubývání biodiverzity neboli rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů je jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Největší negativní změny jsou pozorovány v některých rozvojových zemích, zejména v oblasti tropického pásma. Snižování biodiverzity se však nevyhýbá ani České republice. Přestože je česká příroda charakteristická svou vysokou druhovou i krajinnou rozmanitostí, mnoho druhů rostlin a živočichů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené. Nadace Partnerství se snaží svými aktivitami na tento negativní trend upozornit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz