Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Bruselu bude oficiálně zahájen Rok udržitelné energie pro všechny OSN

8. 2. 2012 - PRAHA [Econnect]

Evropa se 8. února v Bruselu oficiálně připojí k Mezinárodnímu roku udržitelné energie pro všechny. Letos by si podle OSN měli lidé připomínat, že na světě stále žije téměř jeden a půl miliardy lidí v energetické chudobě a tuto situaci zlepšit.

Představitelé Evropské unie, OSN, rozvojových zemí a soukromého i neziskového sektoru se 8. února sejdou v Evropském parlamentu při oficiálním zahájení Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny. Společně tak podpoří boj proti energetické chudobě v rozvojových zemích a využívání obnovitelných zdrojů energie.

„Bez zajištění přístupu k energii pro všechny nikdy nevyhrajeme boj proti chudobě – tuto mantru jsem již opakoval mnohokrát,“ prohlásil eurokomisař pro rozvojovou spolupráci Andris Piebalgs. Lotyšský politik bude jedním z řečníků, kteří v rámci slavnostního zahájení promluví. Mezi dalšími jsou generální ředitel UNIDO Kandeh Yumkella, generální ředitel IBM Stephen Leonard nebo europoslanec Norbert Neuser.

„Přístup k obnovitelné elektrické energii je bezesporu jednou z podmínek dosažení Rozvojových cílů tisíciletí a celkovému zlepšení životních podmínek v nejchudších a odloučených oblastech planety,“ říká český expert na rozvojovou problematiku Tomáš Tožička z Educonu, jedné ze spolupořádajících organizací.

Celkem žije v energetické chudobě stále 1,4 miliardy lidí a 2,5 miliardy musí při vaření a topení spoléhat na tradiční spalování biomasy, což způsobuje další zdravotní problémy převážně u žen a dětí.

Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny byl celosvětově zahájen 16. ledna v Abú Dhabí na Světovém fóru o budoucnosti energií. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun tam ve svém proslovu opět vyzval vlády, soukromé společnosti i neziskový sektor ke společné akci, která by zajistila univerzální přístup k elektrické energii.

„Tohle je ten správný čas pro tuto iniciativu,“ řekl Pan Ki-mun doslova. „Po celém světě vidíme zvyšující se snahu o konkrétní akce vedoucí ke zmírnění energetické chudoby, podporující udržitelný ekonomický růst a mírní rizika globální změny klimatu. Dosažení udržitelné energie pro všechny je stejně uskutečnitelné, jako potřebné,“ dodal.

V nadcházejícím roce je tak nejvyšší čas zajistit, aby téměř jeden a půl miliardy lidí žijících v energetické chudobě bylo v centru politické diskuze nejen do roku 2015, ale i v následujících desetiletích.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz