Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poslanci v pátek rozhodnou, jestli největším viníkům smogu rozdají stamiliony korun

8. 2. 2012 - PRAHA [Econnect]

Poslanci budou v pátek hlasovat o kontroverzním návrhu, aby největším viníkům těžkého smogu – majitelům velkých hutí, uhelných elektráren, cementáren a podobně – odpustili poplatky za vypouštění škodlivin do ovzduší. Návrh by daňové poplatníky přišel na 500 milionů korun ročně.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl: „Právě v době těžkého smogu by poslanci měli hlavní viníky motivovat k vyčistění výroby – ne je naopak od poplatků za zamořování vzduchu úplně osvobodit. Je to nehorázný návrh. A lidé na Ostravsku, kteří trpí zdravotními obtížemi kvůli špinavému vzduchu, by asi volili ostřejší slova."

Poslanci Jan Bureš, Jaroslav Plachý a František Sivera (všichni ODS) chtějí úplně zrušit poplatky za vypouštění zdraví škodlivých látek do vzduchu. Špinavé průmyslové podniky je hradí už od roku 1991.

„Zrušení poplatků by znatelně zhoršilo situaci v již tak znečištěním postižených regionech, jako je například Ostravsko a Karvinsko. Potřebujeme zde čistější technologie co nejdříve a představa, že do nich budou velké průmyslové podniky investovat peníze v blízké době bez jakékoliv motivace samy od sebe, je mylná," řekla Vendula Krčmářová z ostravské pobočky sdružení Arnika.

Ekologické organizace napsaly každému poslanci osobní žádost, aby hlasoval proti návrhu – a aby podpořil nový zákon o ovzduší, který navrhl ministr životního prostředí.

Tomáš Chalupa navrhuje poplatky po jednadvaceti letech reformovat tak, aby průmyslové podniky lépe motivovaly k investicím do čistých technologií.

Škrty by byly jeho velkou politickou prohrou. Poslanci by totiž obrátili na vzhůru nohama klíčový bod zákona, kterým chce vyčistit katastrofální smog.

„Náklady za znečištěné ovzduší v Česku vyčíslila Evropská agentura pro životní prostředí skoro na 150 miliard korun," říká Jan Freidinger z Greenpeace ČR. „Znečišťovatelé odvádějí na poplatcích pouhá promile této částky. Přesto se průmyslová lobby, s pomocí několika loutek z ODS, snaží zrušit i tyto zcela nedostatečné poplatky a přenést odpovědnost za škody z jejich původců na jejich oběti."

Smog, který hlavně na Ostravsku pochází také ze špinavých průmyslových podniků, soustavně poškozuje zdraví zejména dětí, starších lidí nebo alergiků.

„Politické strany by si měly dobře rozmyslet, zda opravdu chtějí dát okázale najevo, že kašlou na modernizaci průmyslu, na zdraví lidí a na jejich volební hlasy," doplnil Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz