Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda dostala vysvědčení za boj proti korupci

3. 2. 2012 - PRAHA [Econnect]

Protikorupční organizace vystavily vládě „pololetní“ vysvědčení za plnění Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012. Transparency International, Oživení, Otevřená společnost, Ekologický právní servis a Zelený kruh společně udělily vládě 11 známek z hlavních oblastí boje proti korupci. Vysvědčení bude předáno místopředsedkyni vlády Karolíně Peake.

Vláda dostala známky z jedenácti předmětů, které protikorupční nevládní organizace považují v boji proti korupci za prioritní. Hodnotitelé se při udělování známek soustředili na vývoj v prosazování konkrétních protikorupčních opatření v jednotlivých oblastech. Je zřejmé, že vláda Petra Nečase se rozhodně snaží více než vlády minulé, avšak nevládní organizace se domnívají, že je stále co vylepšovat. Navzdory pozitivním krokům, jako je třeba reforma státních zastupitelství, zdařilý návrh regulace lobbingu nebo přístup vlády k vytvoření nové právní úpravy na ochranu oznamovatelů, na vysvědčení přeci jen převládají trojky. Z předmětu „Přístup k informacím“ si dokonce vláda vysloužila pětku, garanti hodnocení ji v této oblasti vytýkají, že pokud by vstoupily současné návrhy změn v platnost, přístup veřejnosti k informacím se naopak zhorší.

Dle závěru „pedagogické rady“ je „hlavním problémem protikorupční strategie to, že nemá stanoveny jasné priority. Úředníci a experti tak pracují na desítkách druhořadých věcí, místo aby soustředili všechny síly na rychlou přípravu klíčových opatření. Neřešené pak zůstávají i poměrně jednoduché změny, jako je například úprava jednacího řádu sněmovny, která by zabránila tzv. poslaneckým přílepkům k zákonům“.

K vysvědčení je připojeno i slovní hodnocení jednotlivých „předmětů“ a jejich podoblastí. Vysvědčení totiž nemá být jen zprávou pro rodiče-občany, ale především zpětnou vazbou a motivací pro vládu a její příslušné resorty, které za plnění jednotlivých bodů protikorupční strategie zodpovídají.
Hodnotitelé věří, že připomínky vláda přijme pozitivně jako příspěvek ze strany odborné veřejnosti a bude se snažit své známky ve druhém pololetí vylepšit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz