Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mapa představuje nesmyslné projekty za evropské peníze. Jsou mezi nimi i české spalovny odpadků

2. 2. 2012 - PRAHA [Econnect]

Tři plány na obří české spalovny odpadků, které mají pohlcovat statisíce tun recyklovatel-ných surovin, se probojovaly mezi 33 nesmyslných projektů placených z fondů EU, které v Bruselu dnes představily dvě partnerské organizace Hnutí Duha.

Spalovny, které přijdou na 4,5 miliardy korun z evropských fondů, mají stát v Karviné, Mostě a obci Chotíkov nedaleko Plzně. Recyklací druhotných surovin, které každá z nich pohltí, by šlo ušetřit daleko více energie, než se v nich vyrobí. Navíc suroviny bude nutné nahradit – a tedy vykácet, vytěžit nebo vydolovat. Při tom vznikají velké škody v krajině a obrovské množství toxických odpadů.

Mapu projektů, na které vyhazujeme peníze, vydaly CEE Bankwatch Network a Friends of the Earth Europe, které Hnutí DUHA v Česku zastupuje. Mapa je ke stažení v tiskové kvalitě na www.bankwatch.org/billions.

Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda místo předražených megaspaloven peníze z evrop-ských fondů investovala do obecních a městských projektů, které usnadní třídění odpadků a pomohou recyklaci.

Státní fond životního prostředí už musel odmítnout stovky takových projektů měst a obcí poté, co ministerstvo životního prostředí v roce 2009 odebralo evropské peníze určené původně na recyklační programy a rezervovalo je na financování několika obřích spaloven.

Česká republika recykluje asi 20 procent komunálního odpadu – přitom Německo je zhruba na 60 procentech a belgické Vlámsko už překročilo 70 procent. Hnutí DUHA prosazuje, aby ministr životního prostředí Tomáš Chalupa vložil do nového zákona o odpadech takzvanou recyklační slevu: obce, které produkují málo odpadu, budou mít nižší poplatky za skládkování. Sleva by motivovala radnice, aby domácnostem usnadnily třídění – takže třídit odpad bude nejen správné, ale také snadné.

Sporné záměry buď již jsou financovány ze strukturálních fondů, nebo chtějí členské státy jejich podpory dosáhnout. Většina z nich je však teprve ve fázi plánování. Škodám, které by způsobily, je tedy možné předejít.

Součástí publikace jsou i návrhy, jak evropské finance využít lépe, zejména na modernizaci energetiky, snížení plýtvání v průmyslu i domácnostech, lepší veřejnou dopravu a snadnější recyklaci odpadu.

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl: „Plánované tři české spalovny mají ročně pohltit na 450 000 tun kvalitních, recyklovatelných surovin – to je jako vlak s 12 500 vagóny, dlouhý z Prahy až do Českých Budějovic. Přitom recyklujeme násobně méně než úspěšné státy jako Německo či Belgie. Ministr Chalupa by peníze měl namísto plýtvání na předražené obří spalovny investovat evropské fondy do obecních a městských projektů, které usnadní třídění odpadu a vylepší recyklaci.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz