Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

7. ročník festivalu La Película zaostří i na venezuelskou kinematografii – Mekku žánru "tropického thrilleru"

23. 1. 2012 - PRAHA [Econnect]

Sedmý ročník festivalu La Película v letošním roce představí vedle aktuální španělské filmové produkce i kolekci venezuelských snímků natočených v posledních letech. Přehlídka, kterou mohou filmoví fanoušci navštívit od 14. do 19. února v pražském Kině Světozor nebo pak od 20. do 26. února v brněnském Kině Art, tak poprvé rozšiřuje svůj záběr o další španělsky mluvící země.

„Pro festival La Película byly vybrány čtyři snímky z let 2007 – 2010, které ilustrují různé podoby venezuelského filmu a nabízejí pohled na historii i současnost této latinskoamerické země. Odhalují skutečné události i palčivá sociální témata,“ vysvětluje dramaturg přehlídky David Čeněk. Více informací na www.lapelicula.cz.

Venezuelská kinematografie patří mezi nejstarší v Latinské Americe a v posledních letech je na vzestupu. Jen v loňském roce zde bylo natočeno 15 celovečerních snímků a venezuelské filmy se zúčastnily 117 mezinárodních festivalů, na nichž získaly 42 různých ocenění. Přesto jsou v České republice venezuelské filmy prakticky neznámé.

Díky nové legislativě se zlepšila možnost distribuce filmů přímo ve Venezuele, kde většina kinosálů patřila dlouho americkým společnostem, které nikdy neměly zájem na podpoře národních kinematografií. To je ostatně problém všech latinskoamerických zemí. Již od devadesátých let minulého století stoupala produkce a s příchodem nové generace na počátku 21. století se objevila řada zajímavých tvůrců – některé z nich představí i únorová La Película.

Národní produkce vděčí za dobrou situaci zákonu o kinematografii, který začal platit v roce 2005. Zvýšily se dotace řízené fondem FONPROCINE a Národní filmový institut CNAC se cílevědomě stará o propagaci filmů v zahraničí. „Na kinematografii zemí Latinské Ameriky se budeme soustředit i v příštích letech a postupně představíme filmovou tvorbu dalších španělsky mluvících zemí,“ dodává David Čeněk. Všechny filmy v této sekci budou uvedeny s českými a anglickými titulky.

Čtveřice vybraných snímků představuje velké režisérské osobnosti současné venezuelské kinematografie. Mezi ně bezesporu patří Román Chalbaud, který je považován za zakladatele moderní venezuelské kinematografie. Jeho poslední kvazidokumentární film Dny moci / Días de poder líčí tamější politické události na přelomu 50. a 60. let.

Po pozadí politických vražd ve Venezuele pátrá snímek Smrt ve vysokém rozlišení / Muerte en alto kontraste režiséra Césara Bolívara. Film je ukázkou oblíbeného žánru tzv. tropického thrilleru, který odráží politické problémy minulosti. Režisér César Bolívar patří mezi komerčně nejúspěšnější tvůrce již od osmdesátých let.

Ve filmu Macuro režisér Hernán Jabes vykresluje způsob boje za lidská i občanská práva na pozadí skutečného příběhu z osmdesátých let, který se odehrál v malém rybářském městečku. Jeho obyvatelé v nouzi požádají o pomoc ředitele velké cementárny, ten však odmítne řešit problémy lidí, jejichž bídu využívá.

Cyrano Fernández je novodobým a velmi originálním zpracováním slavného dramatu Cyrano z Bergeracu. Režisér Alberto Arvelo slavný román přesunul do Caracasu, kde Cyrano Fernández vede pouliční gang bránící jednu z chudinských čtvrtí proti místní mafii. V drsném milostném dramatu se mísí poezie a násilí. Hlavní roli ztvárnil mezinárodně známý Édgar Ramírez (Hněv Titánů, Bourneovo ultimátum, Che Guevara).

Návštěvníci 7. ročníku festivalu La Película se mohou tradičně těšit na výběr nejaktuálnějších a nejzajímavějších španělských filmů natočených v posledních dvou letech. Ve výběru snímků, které budou u nás k vidění vesměs poprvé, nechybí žánrová pestrost ani velká režisérská a herecká jména. V programu tak návštěvníci naleznou například hororový thriller Juana Carlose Fresnadilla Vetřelci / Intruders nebo animovaný film Chico & Rita úspěšných filmových tvůrců Javiera Mariscala a Fernanda Trueba, nahlížející do kubánské historie a historie amerického jazzu. Přehlídka dále nabídne například drama režisérky Icíar Bollaín A také déšť / También la lluvia o postavení indiánského obyvatelstva v současné Latinské Americe či fantasy snímek Mystikal, který ve velkém stylu natočil režisér Ángel Alonso.

La Película po loňském úspěšném cyklu tzv. býčích filmů opět nahlédne do filmových archivů a přinese kolekci španělského neorealismu s opusy, které vznikly mezi léty 1951 až 1961. Zásadní období španělské kinematografie bude prezentováno snímky od světově proslulých režisérů jako Carlos Saura, Luis Buñuel, Marco Ferreri, Fernando Fernán Gómez, Juan Antonio Bardem či José Antonio Nieves Conde.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz