Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Centrum sbírá i pohozené injekční stříkačky

17. 4. 2005 - Marek Procházka, Klub hurá kamarád - Kontaktní a protidrogové centrum AD

Pardubické Kontaktní a protidrogové centrum AD, které je zařízením občanského sdružení Klub hurá kamarád, má ve svém popisu práce také sběr a následnou likvidaci pohozených injekčních stříkaček. „Lidé často nevědí, co mají udělat, když stříkačku někde na ulici najdou. Neměli by na ni sahat rukou, ale třeba papírovým kapesníkem a uložit ji do nádoby s pevnými stěnami, jako jsou například PET lahve nebo plechovky, aby jehla neprojela stěnou. Pak je třeba je zabezpečit a hodit do koše. Vůbec nejjednodušší je zavolat policii nebo pracovníky našeho centra,“ vysvětlil vedoucí terénního programu pardubického Kontaktního a protidrogového centra AD Milan Štorek. „Tvrzení, že stříkačky bývají pohozeny na dětských hřištích nebo pískovištích, mají spíše nádech senzace, než aby se blížily realitě. Daleko větší pravděpodobnost je, že je nalezneme pohozené v místech, kde se shromažďují mladí lidé,“ poznamenal Milan Štorek. „Pokud se někdo o jehlu poraní, měl by nechat ranku volně krvácet, čímž sníží dávku případného viru. Pak by měl ranku omýt, dezinfikovat a co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc, ať už infekční oddělení nemocnice, praktického lékaře či hygienickou stanici,“ dodal vedoucí terénního programu.

Podle jeho slov však řada uživatelů drog využívá možnosti, které jim pardubické centrum nabízí – použité injekční stříkačky vyměnit za nové. „Dokonce se nám vrací více stříkaček než bylo těch, které jsme vydali. Například na Ústeckoorlicku bylo za uplynulý rok vyměněno 1600 kusů a na Chrudimsku dokonce 1800,“ upozornil vedoucí terénního programu. „Je to zřejmě i tím, že naše klienty upozorňujeme na rizika, která jsou s touto problematikou spojená. Jde například o možnost výskytu infekčních chorob,“ podotkl Milan Štorek.

V tomto ohledu je zajímavá i nová služba pardubického centra. Ve spolupráci se Zdravotním ústavem nabízí rizikovým uživatelům drog podstoupit HIV testy ze slin. „Pod jazyk, kde testovaný nashromáždí větší množství slin, se strčí tyčinka, která se na konci zbarví. Ta se vloží do zkumavky do speciálního roztoku a odešle do Národní referenční laboratoře do Prahy. Výsledek je znám do tří týdnů,“ popisoval pracovník centra a dodal, že tato nová služba je vhodná zejména pro rizikovou skupinu uživatelů drog žijící v místech, kde je horší dostupnost zdravotnických zařízení.

„Tyto služby poskytujeme zcela bezplatně a anonymně,“ uzavřel Milan Štorek.

Kontakt pro novináře:

Marek Procházka
Kontaktní a protidrogové centrum AD - vedoucí

mobil: 604 13 40 88
e-mail: marek.prochazka@khk.cz
http://www.khk.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz