Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AI: Deset let porušování lidských práv ve věznici Guantanámo

10. 1. 2012 - PRAHA [Econnect/AI]

Selhání vlády Spojených států při zavírání vazební věznice v zátoce Guantánámo již deset let zamořuje úsilí o dodržování lidských práv, prohlásila Amnesty International u příležitosti 10. výročí převozu prvních zadržených do tohoto nechvalně známého amerického detenčního centra. Amnesty International ve zprávě Guantánamo: Desetiletí poškozování lidských práv, zveřejněné před tímto výročím, upozorňuje na nezákonné zacházení s vězni na Guantánamu a uvádí důvody, proč tato vazební věznice i nadále představuje útok na lidská práva.

“V odpovědi USA na útoky z 11. září se Guantánamo stalo symbolem 10 let trvajícího systematického selhávání USA v oblasti respektování lidských práv. Vláda Spojených států ignorovala lidská práva od prvního dne otevření vězení na Guantánamu, a toto selhání pokračuje i po takřka jedenácti letech jeho existence,” řekl Rob Freer, výzkumník Amnesty International v USA.

Navzdory slibu prezidenta Obamy zavřít k 22. lednu 2010 detenční zařízení Guantánamo zde bylo ještě v polovině prosince 2011 drženo 171 osob. Nejméně 12 z nich je přitom na Guantánamu drženo již od ledna 2002. Jeden z nich si odpykává doživotní trest poté, co byl v roce 2008 odsouzen vojenskou komisí. Nikdo z ostatních 11 vězňů nebyl nikdy obviněn.

Obamova administrativa přijala za účasti všech složek federální vlády globální „válečný“ rámec připravený Bushovou administrativou. Americké úřady v lednu 2010 nařídily, aby čtyři tucty vězňů z Guatánama zůstaly na dlouhé vojenské detenci - bez soudu nebo soudního procesu podle jednostranné americké interpretace válečného práva.

“Dokud nebude USA ke Guantánamu přistupovat jako k lidskoprávnímu problému, odkaz Guantánama bude trvat bez ohledu na to, jestli bude tamní detenční zařízení zavřené nebo ne,” řekl Rob Freer.

Mnohé ze zadržovaných vězňů na Guantánamu nechaly americké úřady zmizet a po příjezdu do detenčního centra byli tito lidé často mučeni. Za tyto zločiny spáchané v programu tajné detence prováděné s posvěcením prezidenta neexistovala téměř žádná zodpovědnost před mezinárodním právem. Americká vláda systematicky bránila bývalým vězňům v tom, aby usilovali o odčinění těchto zločinů.

Z celkového počtu 779 vězňů byl během 10 let existence věznice převezen do USA k trestnímu řízení jen jediný z nich. Ostatní stanuli před nespravedlivými soudy vojenských komisí. Museli čelit nespravedlivým soudním procesům před vojenskou komisí. Šestici ze zadržovaných přitom s posvěcením amerických úřadů hrozí v současné době v před takovými soudy trest smrti.

Obamova administrativa svaluje vinu za své selhání při zavírání detenčního zařízení Guantánamo na Kongres, který v tomto ohledu skutečně selhal v zajištění souladu USA s mezinárodními principy lidských práv.

“V mezinárodním právu je nepřípustné, aby se v případě selhání dodržet smluvní závazky státy a vlády vymlouvaly na vnitropolitické tlaky a důvody. Stejně tak je neadekvátní, aby jednotlivé složky státní správy vinily jedna druhou z celonárodního selhání v oblasti lidských práv. Mezinárodní právo požaduje, aby bylo nalezeno řešení, ne omluvy,” řekl Rob Freer.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz