Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jihomoravské obce napadly krajský plán Zásad územního rozvoje

30. 12. 2011 - PRAHA [Econnect]

Celkem 14 jihomoravských obcí (Bavory, Blažovice, Dolní Dunajovice, Chrudichromy, Jinačovice, Malá Lhota, Modřice, Moravany, Nebovidy, Ostopovice, Ponětovice, Sudice, Tvarožná a Želešice) a 15 vlastníků nemovitostí podalo 22. 12. 2011 návrh k Nejvyššímu správnímu soudu na zrušení Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Navrhovatelé napadají zejména vymezení koridorů staveb páteřní silniční infrastruktury ve vydaných ZÚR. Konkrétně koridorů pro záměr výstavby rychlostní silnice R43, pro záměry tzv. jihozápadní, jižní a jihovýchodní tangenty města Brna, pro záměr rychlostní silnice R52 Pohořelice - Mikulov, pro dílčí úseky záměru rychlostní silnice R55 a pro záměr silnice I/38 Blížkovice (hranice kraje) – Znojmo – Hatě – hranice ČR / Rakousko.

Tyto záměry tvoří základní koncepci plánovaného rozvoje páteřní silniční infrastruktury Jihomoravského kraje. Navrhovatelé jsou přesvědčeni, že tato koncepce je chybná a že k jejímu vymezení v ZÚR došlo v rozporu se závaznými požadavky právních předpisů. „Podle navrhovatelů nebyly objektivně vyhodnoceny vlivy uvedených dopravních staveb na životní prostředí a veřejné zdraví. Také nebyly vzaty v úvahu známé údaje o současné zátěži životního prostředí. Do již nyní nadlimitně zatíženého území tak ZÚR navrhuje umístit další zdroje hluku a znečištění ovzduší, což je nezákonné,“ uvedl k tomu Pavel Černý z advokátní kanceláře Šikola a partneři, která postižené obce zastupuje.

Obce dále poukazují na další zásadní pochybení kraje, spočívající v tom, že nedošlo ke srovnání alternativních koncepcí rozvoje silniční infrastruktury, ačkoli navrhovatelé a další osoby v průběhu pořizování ZÚR ucelenou alternativní koncepci předložili. Došlo pouze k pokusu o srovnání variant jednotlivých dílčích úseků některých dopravních staveb (bez zohlednění vzájemných souvislostí). Navíc i toto posouzení obsahuje řadu pochybení ze strany krajského úřadu.

„Obce navrhují, aby Nejvyšší správní soud zrušil ZÚR jako celek, protože vymezení páteřní silniční infrastruktury kraje tvoří tak významnou součást ZÚR, že by v případě zrušení koridorů zásadních dopravních staveb nemohl „zbytek“ ZÚR plnit své zákonem stanovené cíle,“ dodal Pavel Černý.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz