Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oslavte dnešní Den Země, příležitostí je celá řada

22. 4. 2005 - PRAHA [Econnect]

Svůj dnešní svátek slaví Země v historii už po pětatřicáté. Akce probíhají ve světě i po celé naší republice a to již několik dní před a také několik dní po datu 22. duben. Nejvíce akcí probíhá právě v tomto týdnu. Opět vám proto nabízíme jejich přehled (jistě ne však úplný). Podrobnější informace najdete níže, v souvisejících tiskových zprávách a také v Kalendáři akcí občanského sektoru, který Econnect provozuje. Příležitost k oslavám a akcím zvoucím k zamyšlení nad ochranou našeho životního prostředí si již tradičně nenechají ujít především centra a střediska ekologické výchovy a další nevládní ekologické organizace či Zdravá města.

Historicky první kampaň pod názvem Den Země (Earth Day) se konala 22. 4. 1970 v USA. Její organizátoři tehdy požadovali využívání obnovitelných zdrojů energie, recyklování materiálů a odpadů, odstranění chemikálií, které ničí ozónovou vrstvu Země atd. Kampaň měla za cíl prosadit otázku ochrany životního prostředí do politické diskuse a podpořit veřejný zájem o tuto problematiku. Iniciátorem byl senátor z Wisconsinu Gaylord Nelson. Kampaně se zúčastnilo 20 mil. občanů USA. V roce 1990 se k americké tradici připojil zbytek světa. Na celém světě se v tento den konají pochody, soutěže, koncerty, festivaly, ekotrhy, úklidové akce a jiné aktivity. Více informací se dozvíte na mezinárodním webu Dne Země – www.earthday.org. Letošní motto kampaně zní: Chraňme naše děti a naši budoucnost (Protect Our Children and Our Future). Oslavy svátku životního prostředí se obyčejně neomezují pouze na jediný den, ale trvají téměř celý měsíc.

Oslavy ve Zdravých městech

Členové Národní sítě Zdravých měst ČR spolu se svými partnery (např. neziskové organizace, školy apod.) budou slavit Den Země letos poosmé. Dosud se k podpoře celosvětové kampaně přihlásilo celkem šestadvacet radnic Zdravých měst a obcí, což je o čtyři víc než loni. Patří mezi ně Boskovice, Brno, České Budějovice, Chrudim, Hodonín, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Litomyšl, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Orlová, Prostějov, obec Skotnice, obec Strašín, Telč, Třebíč, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Velké Meziříčí, Veselí nad Moravou, Vsetín a Zlín. Jejich obyvatelé se mohou těšit na množství akcí se společným jmenovatelem ekologie a životní prostředí – od vysazování stromků a úklidu města přes přednášky, besedy a fotografické výstavy až po soutěže a hry pro děti i dospělé. Oslavy svátku životního prostředí ve zdravých městech budou probíhat nyní téměř celý měsíc.

Dny Země v Praze

V Praze chystají oslavy organizace zabývající se ekologickou výchovou – Sdružení Tereza, Toulcův dvůr či Ekocentrum Podhoubí, dále např. Dům dětí a mládeže Ulita a také některé městské části. Celodenní pestrá akce proběhne v Klubu Abaton. Již ve čtvrtek v 18:00 také startuje jarní cyklistická jízda Prahou.

Na Den Země v Ulitě je připraveno mnoho zajímavých her a soutěží o přírodě a její ochraně. Za "zelené ulitky" získané při soutěžích si bude možno nakoupit v ekologickém obchůdku - (bio)mošty, samolepky, krásné tretky, fotky přírody. Akce se zúčastní také ekologické organizace Greenpeace, Tereza, Arnika se svými informačními stánky a panely. Program od 10.00 do 12.00 je určen pro mateřské školy a jednotlivce mladšího věku, od 14.00 do 16.00 pak pro družiny a děti 6 - 15 let.

Celodenní akci Den Země v Abatonu připravuje na pátek 22.4. od 16 hodin Městská část Praha 9 ve spolupráci s MČ Praha 8, Ministerstvem životního prostředí a Českou inspekcí životního prostředí. Na programu jsou ozvěny třicátého ročníku Ekofilmu, informační eko-centrum, program a soutěže pro děti, výstavy, koncerty a od 20 hodin Earth Day Party. Program poběží celý den až do noci. Vystaveny budou např. i velkoformátové fotografie Zdeňka Patzelta a Václava Sojky, zachycující přírodu Národního parku České Švýcarsko. Vstup zdarma.

Na sobotu 23.4. od 10.00 do 18.00 připravuje oslavy Dne Země Centrum ekologické výchovy hl.m. Prahy Toulcův dvůr. Budou připraveny rukodělné dílničky a aktivity s "eko" tématikou, divadelní vystoupení a spousta her. Svou činnost zde budou prezentovat rozličné organizace a firmy z oblasti ekologie a ochrany životního prostředí – např. sdružení Arnika, Hnutí Duha, Český svaz ochránců přírody, Český ekologický ústav, Liga ekologických alternativ, Centrum SOS Praha, iniciativa Auto*Mat, Konopářský svaz, o.s. Ekodomov a mnohé další. Součástí programu budou koncerty spřátelených kapel - skupiny Petřín, Bezefšeho, Pilgrim Pimple a Parník. Záštitu nad touto akcí převzal radní hl. m. Prahy RNDr. Miloš Gregar. Vstupné bude dobrovolné.

Sdružení Tereza se rozhodlo uspořádat svůj tradiční festival Den Země „blíže k lidem“. Proto zve velké a malé návštěvníky na oslavu na téma naše Národní parky a chráněná území ČR tentokrát do nově upraveného Centrálního parku v Praze 13 (v blízkosti metra Lužiny). V sobotu 23. dubna 2005 od 10 do 17 hod pro ně bude připraveno více než dvacet hravých a tvořivých stanovišť a několik zajímavých přednášek spojených s promítáním. Účastníci festivalu se mohou nejen pobavit, zasoutěžit si o hodnotné ceny či se dozvědět něco o našich národních parcích a chráněných územích. Zkusí si také například vyrobit model rozhledny, ušít voňavý sáček, podívat se hvězdářským dalekohledem, projít bludištěm nebo terénní stezkou, vyrobit ruční papír nebo vytvořit z keramické hlíny hezké zvířátko. Cesta od metra bude značena šipkami.

Den Země v Modřanském biografu připravuje na pondělí 25.4. Ministerstvo životního prostředí, Městská část Praha 12 a Modřanský biograf. Na programu jsou od 13:00 do 18:00 a od 19:00 Ozvěny XXX. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2004. Od 18,00 do 19,00 pak proběhne setkání veřejnosti se zástupci MČ Praha 12, MŽP, nevládních organizací a dalších hostů nejenom na téma životní prostředí na Praze 12. Praha 12 představí připravované projekty z oblasti komunitního plánování a životního prostředí.

V sobotu 23. dubna od 10:00 pak připravuje MČ Praha 12 a Ekocentrum Podhoubí tradiční oslavu na letišti Točná. Na své si přijdou milovníci hudby a divadla, ale i vichni kdo mají rádi hry a soutěže.

Dny Země v Brně a na hradě Veveří

Brněnský dům ekologické výchovy Lipka ve spolupráci se Správou státního hradu Veveří a brněnskými neziskovými organizacemi připravuje již tradičně oslavy Dne Země na hradě Veveří. Pod heslem Zdravá planeta – zdravý člověk je v sobotu a neděli 23. a 24. dubna 2005 vždy od 10 do 17 hodin připraven pestrý program pro malé i velké návštěvníky. Přichystány jsou soutěžní hry pro děti i dospělé, ukázky a prodej řemeslných výrobků, koncerty, divadélka a tvořivé dílny pro zručné ruce. Součástí programu jsou také přednášky a videoprojekce pro širokou veřejnost na témata Kůň pro zdraví (sobota ve 13 hod), Energie z potravin (sobota ve 14.15 hod), Čistá Svratka (neděle ve 13 hod a v 15.30 hod) a Brněnské nádraží (neděle ve 14 hod). Na sobotní večer je připraven koncert skupin Natalica a Přístav, který začíná v 18 hodin (vstupné 30 Kč). Prohlédnout si můžete i samotný hrad Veveří (dospělí 50 Kč, děti 25 Kč).
Stánek budou mít na hradě Veveří i České dráhy. Budou zde propagovat ekologickou železniční dopravu jako alternativu k individuální automobilové dopravě a informovat, jak lze výhodně cestovat vlakem do zaměstnání i na výlety. Pro dospělé je připravena anketa týkající se dopravy, jejímž vyplněním se zařadí do slosování o hodnotné ceny od Českých drah. Pro cestu na hrad Veveří můžete použít vlak do Brna a dále MHD. Pokud přijedete na kole, je pro vás připravena úschovna kol. Vstupné na celou akci je dobrovolné.

Jednou z organizací, která akce připravuje či pomáhá připravovat je i ČSOP Veronica. Vedle hradu Veveří jsou to oslavy dne Země v Tišnově (21.4.) a páteční (22.4.) akce Veronica na slámě - výstava svých aktivit na slaměných balících a také poradenství uprostřed ulice Panská.

Den před sobotní oslavou v pátek 21.4. pořádá Klub Bicybo - Bicyklové Brno od 17:00 již 16. ročník srazu cyklistů ke Dni Země s manifestační jízdou po Brně.

Den Země 2005 v Tišnově

Během dubnových víkendů se v Tišnově již konaly pracovní akce zaměřené na čištění břehů okolních toků Besénku, Svratky a potoka Lubě. Zapojily se desítky dospělých i dětí. Letos poprvé ve větším měřítku se bude konat Den Země na náměstí Míru, kde ve čtvrtek 21. dubna od 12 do 17 hod. najdete pestrou nabídku informací a akcí. Ekologický institut Veronica zde bude informovat, jak správně prát a proč třídit odpad, jak budovat biozahradu, co je to permakultura, a o dalších tématech z domácí ekologie. Návštěvníci si budou moci zakoupit výrobky spravedlivého obchodu - Fair Trade, biočaje a biomošty. K prodeji budou knížky věnované ochraně přírody. Sdružení architektů Ekodům poskytne rady ke stavbě nízkoenergetického domu, občanské sdružení Za sebevědomé Tišnovsko seznámí se svou činností, stejně jako místní brontosauří dětské oddíly (Brďo).

Oslavy Dne Země na Trutnovsku

Nevládní organizace i školy na Trutnovsku připravují několik akcí od 20. do 24. dubna. Mezi pořadatele patří Středisko ekologické výchovy SEVER, sdružení pro ekologickou výchovu SEVERKA, Církev Československá husitská, KSEV Rýchorská bouda, SHELTER (ve spolupráci s RIAPS Trutnov), ZŠ Úpice-Lány, ZUŠ Úpice, OS Radost a o.s. Horn. Připraveno je například promítání filmů s ekologickou tématikou pro školy v Trutnově, tradiční jarmark na Rýchorách, Benefiční koncert pro Tatry v Úpici, jarní zdravotní výlet ze Svobody nad Úpou, Tramtárie - divadelní představení pro děti a nejen pro ně v Horním Maršově.

Dny Země v Pardubickém kraji

Ekocentrum Paleta Pardubice jako Krajský koordinátor Environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) získal údaje o 34 akcích konaných ke Dni Země v Pardubickém kraji. Různorodé aktivity pořádají školy, neziskové organizace, firmy i veřejná správa. K velkým akcím patří oslavy na náměstí ve Vysokém Mýtě (21.4.), oslavy v Chrudimi (21.4.), Lesnický den v Běstvině (23.4.) nebo založení tradice konání Dne Země v Prachovicích (19.4.), na které se významě podílí také Paleta. Akce se konají od počátku dubna až do 24.4. Více informací najdete na informačním serveru ekologické výchovy Pardubického kraje – www.ekovychova.cz.

Den Země v Krásné Lípě

Město Krásná Lípa se k oslavám připojí v sobotu 23. dubna několika akcemi. Oslavy pořádá Český svaz ochránců přírody Tilia společně s obecně prospěšnou společností České Švýcarsko, městem Krásná Lípa, a Správou Národního parku České Švýcarsko. Hlavní program pro děti i dospělé se soutěžemi, divadelní pohádkou Dlouhý, Široký a Bystrozraký, stánky řemeslníků a hudbou kapely CL Band proběhne od 13 hodin na krásnolipském náměstí. Připraveny jsou však i další akce.

Otvírání zelené stezky Greenways Praha - Vídeň

U příležitosti Dne Země proběhne 22. a 23. dubna jarní otvírání sezóny na nejdelší české zelené stezce – Greenways Praha - Vídeň. Na mnoha místech mezi Prahou a Vídní budou místní lidé sázet stromy, čistit studánky a veřejná prostranství či pořádat první jarní cyklojízdy.

Pochod přes České středohoří v trase D8

Ekologická sdružení Přátelé přírody, Děti Země a Ekologický právní servis chtějí ještě všem připomenout krajinu bez dálnice. Zvou proto v rámci Dne Země všechny zájemce na sobotní pochod přes České středohoří. Sraz účastníků výletu je v 10.30 hodin před hlavním železničním nádražím v Ústí nad Labem u přistaveného ekobusu, který je odveze k Pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích. Zde nejdříve proběhne volba Severočeského ropáka 2004. Pochod je dlouhý 12 km a končí v Oparně. „Cílem akce je milovníkům Středohoří ukázat, kudy povede dálnice D8 a co se mohlo zachránit výstavbou tunelu Kubačka, který se letos nepodařilo prosadit,“ říká Miroslav Patrik z Dětí Země.

V Olomouci pomáhají lesu a mají Ekologické dny - EDO

Dobrovolníci Hnutí DUHA Olomouc budou letos, stejně jako v předchozích letech, u příležitosti pocty “Dne Země“ - v pátek 22. dubna 2005, vysazovat dřeviny přirozené druhové skladby. Již na začátku dubna také vysazovali „vánoční jedličky“ – sazeničky, které si lidé o Vánocích koupili místo klasického řezaného stromku. O víkendu se chystají v Olomouci, kde již od 15. dubna probíhají Ekologické dny Olomouc, další akce, do nichž se může veřejnost zapojit. V rámci EDO tak např. proběhne cyklistický výlet na ekologickou Farmu do Bělé u Jevíčka spojený s výsadbou stromků. V neděli bude Hnutí DUHA vyzvedávat jedličky z tzv. podokapové lesní školky. Jedličky budou umísťovány do květináčů, aby byly připraveny pro další prodej před Vánoci.

Další akce

Řadu akcí pořádá také sdružení Arnika - představí např své výstavy o Šetrném papírování, Budoucnosti bez jedů a Odpadu jako surovině, nabídne informace o svých aktivitách a petice k podpisu. Najdete ji na oslavách Dne Země ve Vysokém Mýtě, v Praze, Děčíně, Zlíně, Olomouci, Ostravě, Mikulově a Českém Krumlově.

Celkem tři akce připravilo Centrum ekologické výchovy Zvoneček - 15. ročník Cyklistického trojboje (22.4.), jarní brigádu (23.4.) a 9. ročník soutěžního odpoledne Rekordman Vraného (24.4.).

V Ostravě koordinuje aktivity ke Dni Země letos sdružení Vita. Na svých stránkách nabízí podrobný přehled aktivit ke Dni Země v Moravskoslezském kraji. Hlavní oslavy v Ostravě proběhly 21.dubna na Slezskoostravském hradě. Na 22.4. pak jsou připraveny oslavy v Orlové, Třinci, Karviné a Frýdku-Místku. Další akce se uskuteční v sobotu a v neděli.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz