Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh: Splňte sliby a připravte moderní energetickou koncepci

16. 12. 2011 - PRAHA [Econnect]

Ekologické organizace Zelený kruh, Ekologický právní servis, Greenpeace, Hnutí DUHA, Kořeny, Calla, CDE a CEE Bankwatch Network v otevřeném dopise vyzývají předsedy stran vládní koalice, aby splnili svůj závazek legislativně zajistit územní limity těžby uhlí, odmítli špatný Kocourkův návrh energetické koncepce a připravili její moderní podobu. Vítají jasné vyjádření premiéra Nečase, že jeho vláda neschválí žádný dokument, který by předpokládal prolomení územních limitů.

Otevřený dopis vyzývá předsedy koaličních stran, aby odmítli netransparentně připravený a věcně špatný návrh energetické koncepce do roku 2060 exministra Kocourka. Vláda má novému ministrovi průmyslu a obchodu zadat vypracování takových variant energetické koncepce, které budou plnit vládní závazky, budou ekonomicky realistické, využijí většinu potenciálu energetické efektivity a domácích obnovitelných zdrojů, sníží naši dovozní závislost a zajistí dostatek energie v příštích dekádách.

Ekologické organizace vítají premiérovo stanovisko, že vláda „…nepředloží žádný dokument, který by předpokládal prolomení územních limitů“ (MFD, 6.12.). Znamená to, že s uhlím za limity nemůže počítat ani připravovaná energetická koncepce. Připomínají, že vláda se zavázala nejen zachovat limity, ale také je legislativně zajistit. Ministerstvo průmyslu a obchodu přitom dosud odmítalo splnit oba závazky.

Politický poradce Zeleného kruhu Daniel Vondrouš uvádí: "Premiér jednoznačně vyloučil, že by nová energetická koncepce mohla počítat s uhlím za územními limity. Rázně tak utnul spekulace těžařů. Jen zachování limitů ale nestačí. Česká republika potřebuje moderní, ekonomicky realistickou koncepci, která využije většinu potenciálu energetické efektivity a domácích obnovitelných zdrojů, sníží naši dovozní závislost a zajistí dostatek energie v příštích dekádách."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz