Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žena, která vyráběla pro Mattel: každý den v továrně je boj

15. 12. 2011 - PRAHA [Econnect]

Jedenáct až dvanáct hodin denně, šest dní v týdnu, za almužnu a v nebezpečných podmínkách. To je charakteristika práce zhruba tří milionů Číňanů a Číňanek, kteří v tisícovkách továren vyrábějí hračky pro celý svět. 80 % hraček prodaných v ČR pochází z Číny a vzniká v těchto tíživých podmínkách.

Osobní svědectví o tom přijely podat paní Yang Yu, mladá dělnice, která pracovala pět let v čínských továrnách na hračky, a paní Debby Chan z hongkongské nevládní organizace SACOM, která monitoruje pracovní podmínky v čínských továrnách dodávajících zboží značkovým firmám. „Práce v továrně je každodenní boj, je neuvěřitelně vyčerpávající. Výrobní kvóty jsou vysoké, a tak musíte pracovat velmi rychle a být neustále plně soustředění. A to jedenáct hodin denně. Stále na nás někdo křičí, abychom pracovali rychleji,“ říká Yang Yu.

Příběh paní Yang Yu je ve výrobě hraček typický. V 16 letech odešla z rodné vesnice ve vnitrozemí do pobřežní průmyslové oblasti na jihu Číny hledat práci. Vystřídala několik továren ve snaze najít lepší pracovní podmínky. Přes nabyté zkušenosti zůstal její plat vždy na úrovni minimální mzdy. Aby ušetřila peníze pro svou rodinu a bratra, kterého podporuje na studiích, musela pracovat přesčas, 11-12 hodin denně, 6 dní v týdnu. Členové její rodiny pracují v různých městech a vídají se jednou do roka.

Debby Chan k tomu říká: „Základní mzda dělníků je velice nízká, odpovídá minimální mzdě. Aby si vydělali na živobytí, musí pracovat přesčas – odměny za přesčasy tvoří běžně cca 50% mezd. Na vrcholu výrobní sezony pracují dělníci přesčas až 140 hodin měsíčně. Jejich život sestává jen z práce a spánku.“

Firmy vydělávají, náklady nesou zaměstnanci továren

Hračkářský průmysl si navzdory ekonomické krizi nevede špatně. Podle informací čínských úřadů z července 2011 stoupl vývoz hraček oproti loňskému roku o 6 %. Naopak jednotková cena, kterou značkové firmy zaplatí čínským továrnám, klesla o pětinu. „Mezi továrnami na hračky je velká konkurence, což přispívá k neustálému snižování jednotkových cen. Trpí tím především ti nejzranitelnější – zaměstnanci továren, kteří nemají na vybranou,“ říká koordinátorka kampaně Víte, s čím si hrajete? Katarína Šrámková ze společnosti NaZemi.

Vyčerpávající pracovní tempo a šikana ze strany nadřízených měly letos v květnu za následek sebevraždu jedné z dělnic v továrně Sturdy Products vyrábějící pro společnost Mattel. Firma odmítla převzít za incident odpovědnost a spojovat jej se špatnými pracovními podmínkami v továrně, která je certifikovaná ICTI CARE . Nejnovější průzkum provedený SACOMem v této továrně však odhalil např. čtyřikrát vyšší přesčasy, než povoluje zákon, zadržování mezd a dětskou práci.

„ICTI CARE hájí zájmy firem, nikoli práva dělníků,“ konstatuje Debby Chan. „Proces ICTI CARE je nedůvěryhodný, neboť certifikaci získávají továrny, které porušují nejen etický kodex firem, ale i čínské zákony. Jsme přesvědčení, že je potřeba tuto cestu opustit a vytvořit nezávislou vícestrannou iniciativu, která propojí představitele obchodu, zástupce dělníků a nevládních organizací. Podobné řešení již úspěšně funguje v textilním průmyslu,“ dodává Debby Chan.

Mezinárodní kampaň Víte, s čím si hrajete? proto komunikuje se samotnými firmami. „Rozeslali jsme firmám dotazník, kterým zjišťujeme, zda a nakolik se zajímají o pracovní podmínky ve svých dodavatelských řetězcích. Na začátek příštího roku chystáme s evropskými partnery kulatý stůl, k němuž by měli zasednout zástupci všech zúčastněných stran – firmy, zástupci odborů, spotřebitelské i lidskoprávní organizace,“ přibližuje poslední vývoj v kampani Katarína Šrámková ze společnosti NaZemi.

Víte, s čím si hrajete? je mezinárodní kampaň za zlepšení pracovních podmínek při výrobě hraček. Jejím cílem je přimět hračkářské firmy jako Disney či Mattel, aby přijaly zodpovědnost za své dodavatelské řetězce a podnikly konkrétní kroky ke zlepšení špatných pracovních podmínek v továrnách, zejména v Číně, odkud pochází asi 80 % celosvětově prodaných hraček. Neziskové organizace sdružené v kampani požadují, aby výrobci zamezili nucené a dětské práci, nepřiměřeně dlouhé pracovní době a vyplácení mezd pod úrovní existenčního minima a zajistili bezpečnost práce a dodržování čínského a mezinárodního pracovního práva. Kampaň je společným projektem pěti evropských nevládních organizací a partnerských organizací z Číny a Hongkongu.
www.vitescimsihrajete.cz
www.stop-toying-around.org

NaZemi – společnost pro fair trade prosazuje globální rozvojové vzdělávání do škol i mimo ně, zasazuje se o zodpovědnost firem v jejich dodavatelském řetězci a propaguje fair trade jako účinnou podporu chudým pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí. Do 1. dubna 2011 existovala pod názvem Společnost pro Fair Trade.
www.nazemi.cz

SACOM (Students and Scholars against Corporate Misbehavior) je hongkongská nevládní organizace, která monitoruje a prosazuje dodržování práv zaměstnanců v čínských továrnách vyrábějících pro nadnárodní korporace. Byla založena v roce 2005 za účelem odhalovat a veřejně kritizovat chování nadnárodních společností, které vede k porušování práv dělníků skrze ohrožování jejich zdraví, bezpečnosti a důstojnosti. Toho dosahuje prostřednictvím vedení kampaní a vyšetřování přímo v továrnách. Zejména usiluje o zapojení samotných dělníků do procesu kontroly dodržování etických kodexů firem přímo na pracovištích.
www.sacom.hk.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz