Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chystáte se vysadit stromy, obnovit prostranství a upevnit sousedské vztahy? Žádejte o grant

15. 12. 2011 - BRNO [Econnect]

O tom, že sázení stromů a vytváření zelených veřejných prostranství může upevnit sousedské i jiné vztahy, se každým rokem přesvědčují desítky škol, obcí, sdružení a spolků, které podpoří Nadace Partnerství svými příspěvky. Šanci zanechat za sebou společný výsledek v podobě vysázené ovocné aleje nebo upraveného dětského hřiště budou mít lidé také v příštím roce. Už teď mohou žádat o nadační příspěvek Malý grant a Místo pod stromy.

Například jihočeská vesnička Hubov patřící k obci Nadějkov díky sázení stromů znovu ožila. Počet zdejších obyvatel v minulých letech vzrostl, přibyly zejména mladé rodiny s dětmi. S narůstajícím množstvím lidí stoupla také chuť zlepšit a zpříjemnit vzhled osady a jejího neupraveného okolí, a proto se místní okrašlovací spolek rozhodl vtáhnout obyvatele do výsadby jabloňové aleje kolem silnice. Nadace Partnerství poskytla spolku Malý grant, díky němuž mohli nakoupit sazenice jabloní, kůly, ochranu proti okusu a další potřebný materiál k výsadbě.

Podmínkou udělení nadačního příspěvku bylo zapojení široké veřejnosti do výsadby, což se spolku podařilo splnit díky uspořádání jablečné slavnosti spojené s listováním moštu a ochutnávkou štrúdlů. „Slavnost, na kterou přišlo přes sto lidí, předčila naše očekávání. Sázely celé rodiny a skupinky přátel, bezprostřední radost dětí ze sázení přispěla k velmi příjemné a radostné atmosféře. Reakce veřejnosti byly pochvalné, někteří za námi přicházeli s návrhy na další možnou výsadbu,“ říká předsedkyně Okrašlovacího spolku pro Nadějkov Jana Průšová. A tak si lidé z osad Nadějkova užili zábavu ze společného zkrášlování okolí i díky příspěvkům Nadace Partnerství letos ještě dvakrát – při výsadbě ořešáků do Hronova Vesce a švestkové aleje do Kaliště.

I v roce 2012 budou mít lidé možnost spolu se svými sousedy, přáteli a spolužáky sázet stromy nebo obnovovat veřejná prostranství s přispěním grantů od Nadace Partnerství. „Až do 20. ledna mohou zájemci z řad obcí, škol, sdružení, spolků a příspěvkových organizací žádat o Malý grant na jarní výsadbu stromů v maximální výši 20 tisíc korun. Pokud v obci chybí zelené veřejné prostranství vhodné pro vzájemná setkávání nebo k odpočinku, bude zase možné získat nadační příspěvek Místo pod stromy až ve výši 198 tisíc korun,“ uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství. V případě úprav zelených prostor bude zapojení veřejnosti ještě těsnější, protože lidé přímo dostanou příležitost navrhnout je podle svých potřeb a představ. „Tímto způsobem se snažíme zajistit, aby se budoucí uživatelé zapojili hlavu stejně jako ruce a podíleli se na utváření myšlenky i konkrétních realizačních pracích,“ dodává Adámková.

Nadace Partnerství se výsadbou stromů a zapojením veřejnosti do zlepšování krajiny dlouhodobě zabývá. Za dobu své existence jsme vysázeli desetitisíce dřevin po celé České republice. Pokud by se všechny uspořádaly do jedné řady, vznikla by dlouhá alej, která by mohla například lemovat cestu z Brna až do Karlových Varů.

Další informace o nadačních příspěvcích je možné nalézt na webových stránkách www.stromzivota.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz