Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Alej roku 2011 je z Moravského krasu

16. 12. 2011 - PRAHA [Arnika/Econnect]

Po napínavém souboji vyhrála internetové hlasování Novodvorská alej u obce Vavřinec v Moravském krasu. O tuto alej se příkladně starají místní občané včetně financování její obnovy a péče o ni. Na druhém místě skončila uherskohradišťská alej u řeky Moravy, kterou naopak místní občané musí bránit proti pokácení. Za jejich úsilí jim byla udělena v této soutěžní anketě cena Arniky. Celkem bylo nominováno 53 alejí.

Od začátku září do konce října měli občané možnost nominovat do soutěže své oblíbené aleje. Od 16. října do konce listopadu bylo možné hlasovat na internetových stránkách Arniky o tu nejzajímavější. Do prvního ročníku ankety Alej roku se zapojilo 53 nominovaných stromořadí, mezi kterými vybralo 5288 občanů tu nejzajímavější, Novodvorská alej získala celkem 1788 z nich a díky tomu jí náleží titul Alej roku 2011. „Touto soutěží chce Arnika upozornit na téma alejí v našem běžném životě. Samotné výsledky ankety dokonale ilustrují současnou situaci. Na jedné straně existují možnosti, jak se mohou sami místní občané starat formou patronátu o vybranou alej, jako je tomu také u vítězné Novodvorské aleje. Na straně druhé se často setkáváme s jejich nesmyslným kácením bez náhrady a také s bojem místní obyvatel za jejich záchranu, jako je tomu u aleje v Uherském hradišti,“ říká Ing. Jakub Esterka, vedoucí kampaně „Zachraňme stromy“ sdružení Arnika.

Záštitu nad anketou Alej roku 2011 převzali členové petičního výboru petice „Zachraňme stromy“ moderátor a publicista Přemek Podlaha a Marie Hrušková, spisovatelka píšící o památných stromech. Smyslem ankety je podpořit zájem o stromy a obzvláště aleje. „I dnes mají stromořadí celou řadu nezastupitelných funkcí v krajině i v přírodě,“ upozorňuje Jakub Esterka z Arniky a dodává: „Věřím, že i tato soutěž přispěje k tomu, aby aleje získaly zpět své plnoprávné místo v krajině našeho domova i mysli. V době, kdy hrozí jejich další mizení, je to velmi důležité."

Ve fotografické části soutěže udělila odborná porota 1. místo paní Lucii Smejkalové za fotografii Aleje Veletiny–Hradčovice. Na druhém místě ocenila pana Lumíra Moučku za fotografii Aleje Hamperk u Moravské Třebové. 3. místo získal pan Jan Záliš za fotografii Šonovské aleje na Broumovsku. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy na nákup fotografických služeb či techniky v Centru FotoŠkoda, knižní tituly o stromech od spisovatelky Marie Hruškové, publikace Arniky o stromech a alejích a další.

Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovala zejména vznik petice „Zachraňme stromy" požadující větší zákonnou ochranu alejí i stromů v krajině a ve městech. Petici podpořilo více než 31 tisíc lidí a i díky tomu se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Ministerstvo dopravy však nyní chce znovu kácení stromů u silnic umožnit. V úterý 13. prosince začíná jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kde bude v prvním čtení projednávána novela zákona o pozemních komunikacích a zákona o ochraně přírody. Arnika jednání sleduje a bude ho reflektovat, aby ochrana dřevin nebyla dále oslabována.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz