Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ŠumavaPro: Ministr Chalupa zablokoval dialog o Šumavě

30. 11. 2011 - VIMPERK [Šumava PRO/Econnect]

Zástupci platformy ŠumavaPro jsou překvapeni tím, že ministr Tomáš Chalupa v pátek náhle zrušil pondělní jednání k zákonu o Národním parku Šumava. Využití názoru vědců k přerušení dialogu považuje ŠumavaPro za nevěrohodné a účelové.

ŠumavaPro se ztotožňuje s výhradami Stínové vědecké rady k dosavadnímu průběhu jednání u kulatých stolů. Ministr Chalupa dosud všechny zásadní připomínky vědců i platformy ŠumavaPro ignoroval. Doposud vycházel ministr velice vstříc odpůrcům ochrany přírody. Požadavky platformy ŠumavaPro a vědců sice vyslechl, ale v návrhu zákona se neobjevily. Současně se nikdy nesnažil o skutečný dialog a nalezení řešení přijatelného pro všechny. Výzva vědců, aby to na posledním kulatém stole napravil a zabránil tak krachu vyjednávání o šumavském zákoně, byla proto plně na místě. Ministr ovšem místo toho jednání zrušil.

Zástupci ŠumavaPro opakovaně ministra upozorňovali, že nemohou souhlasit s návrhem zákona, který by v podstatě Národní park Šumava zlikvidoval, protože:
* V definici cílů národního parku klade na roveň ochranu přírody a developerské projekty.
* Zmenšuje území ponechané přírodě místo toho, aby je zvětšoval. Na posledním jednání ministr souhlasil dokonce s tím, že první bezzásahová zóna parku bude mít pouhých 20%.
* Klíčová rozhodnutí o národním parku svěřuje výboru, ve kterém má stát pouhá dvě místa z devíti, a navíc je v něm naprosto nevhodně řešeno zastoupení vědců.
* Nereguluje stavební činnost v národním parku.
* Převádí státní pozemky ve třetích zónách na obce, čímž dává prostor pro vznik „developerských zón“ uvnitř národního parku.

Na zásadní nedostatky zákona, které by ohrozily Národní park Šumava a absenci komunikace ze strany ministra Tomáše Chalupy, upozornilo i Centrum pro výzkum biodiverzity.

Platforma ŠumavaPro je nadále připravena o podobě zákona o Národním parku Šumava jednat a znovu žádá ministra Tomáše Chalupu o řešení kritických nedostatků návrhu zákona.

Senátor Miroslav Krejča, který je jedním z představitelů platformy ŠumavaPro, k tomu říká: „Po úvodní výzvě, na základě které vznikla letos na jaře platforma „ŠumavaPro“, jsme mimo jednání u tzv. kulatého stolu oficiálně dvakrát pana ministra oslovili a jasně formulovali své výhrady a připomínky k projednávanému návrhu zákona o Národním parku Šumava a k dění na Šumavě. Ani jednou jsme ale neobdrželi jakoukoli relevantní reakci a odpověď. Přesto i nadále obecně považujeme jednání za nejlepší cestu jak dosáhnout potřebného konsensu. Je to teď jen a jen na panu ministrovi a jeho týmu, zda se vrátíme k jednacímu stolu nebo bude dialog probíhat jinak a na jiných místech. Za zásadní ale považujeme v prvé řadě konkrétní a dokumentovanou reakci na všechny naše výhrady a připomínky, které jsme panu ministrovi sdělili.“

Ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek, který se za platformu ŠumavaPro jednání zúčastňuje, říká: „Zrušení jednání kulatého stolu je pro nás nepochopitelné a obáváme se, že ministr Chalupa tak vědomě a úmyslně zahazuje příležitost k dosažení dohody o podobě zákona.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz