Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSOP představilo novou naučnou stezku u Mariánských Lázní

29. 11. 2011 - TRSTĚNICE [Econnect/ČSOP]

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) představil veřejnosti novou naučnou stezku pojmenovanou Cech sv. Víta. Okruh, který tvoří, prochází jednou z nejcennějších, přírodních lokalit Mariánskolázeňska.

Naučná stezka vznikla na rozsáhlém území bývalého vojenského cvičiště. Základní organizace ČSOP Berkut připravila pro návštěvníky 1,5 km okruh, který vzhledem k zamokřenému území vede po dřevěném chodníku. Z devíti informačních cedulí se zájemci dozvědí o vzácných, ohrožených, ale i běžnějších druzích rostlin a živočichů, zajímavých typech přírodních stanovišť a jejich praktické ochraně. Na okruhu jsou hned tři místa, kde si mohou návštěvníci odpočinout a posedět pod krytými altány. Nechybí ani vyhlídka na rybník.

Cílem Českého svazu ochránců přírody je představit veřejnosti chráněnou lokalitu, na které se vyskytuje jeden z nejvzácnějších evropských motýlů - hnědásek chrastavcový. Dále se tu vyskytuje hned sedm druhů obojživelníků. Mezi ně patří čolci, skokani nebo ropuchy. Všichni tito živočichové se zde vyskytují především díky dlouholetému působení armádní techniky při vojenských cvičeních. „Řada lidí to sice netuší, ale záměrným narušováním terénu těžkou technikou zde vznikly ideální podmínky pro řadu obojživelníků. Proto zde nyní musíme působení těžké techniky napodobovat,“ vysvětlil Jiří Šindelář, předseda ZO ČSOP Berkut. 

Díky pravidelné péči se na lokalitě v jarních měsících vyskytují také vzácné orchideje vemeník dvoulistý a prstnatec májový.

„Na Cechu Sv. Víta je ukázkově vidět poslání programu Blíž přírodě. Lidé se díky vybudované naučné stezce dostanou do míst, která jsou přírodně cenná, ale nebylo je dosud možno bezpečně navštívit,“ uvedl Jan Nehoda, jednatel společnosti NET4GAS.

Naučná stezka vznikla díky spolupráci Českého svazu ochránců přírody, Městského úřadu Mariánské Lázně, obce Trstěnice, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Karlových Varech a především generálního partnera ČSOP, firmy NET4GAS. Díky nim je pravděpodobné, že bude toto cenné území zachováno i pro budoucí generace.

Český svaz ochránců přírody je občanské sdružení, jehož členy spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a životního prostředí. Posláním ČSOP je ochrana a obnova přírody, krajiny a životního prostředí, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života. V současné době má téměř 9 000 členů, a to jak profesionální odborníky, zkušené dobrovolníky i ty, kteří prostě "jen" mají rádi přírodu. V roce 2009 ČSOP oslavil již 30. výročí. Více najdete na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS si je vědoma své společenské odpovědnosti, a proto rozvíjí a dále prohlubuje svou koncepci sponzoringu a firemního dárcovství. Je spolehlivým a bezpečným provozovatelem plynárenské přepravní soustavy a rozvíjí odpovědnou politiku životního prostředí s ohledem na budoucí generace. Oblast podnikání NET4GAS úzce souvisí s otázkou ochrany přírody a životního prostředí a od toho se odvíjí i dlouhodobá sponzoringová strategie firmy realizovaná v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. NET4GAS je generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody a projektu Revitalizace rašelinišť v Krušných horách občanského sdružení DAPHNE ČR – Institut aplikované ekologie, podporuje i další subjekty. Podrobné informace o otevřených lokalitách i dalších přírodních zajímavostech či typy na výlet představuje veřejnosti na internetových stránkách www.blizprirode.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz