Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Týden lidských práv v Brně začíná 3. prosince

30. 11. 2011 - BRNO [Econnect]

Již IX. ročník festivalu Týden lidských práv se v Brně uskuteční od 3. do 10. prosince. Program zahájí sobotní vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší lidskoprávní diplomku a beseda s místopředsedkyní Ústavního soudu Eliškou Wagnerovou. V dalších dnech nabídne festival řadu veřejných diskuzí na aktuální témata diskriminace menšin, segregace dětí na školách či Šumavské blokády, dále vernisáže, divadelní představení nebo benefiční aukci.

Mottem letošního festivalu je „Tak to sprav“. „Chceme tím upozornit na fakt, že i po 63 letech od přijetí Všeobecné deklarace lidských práv jsou lidská práva stále odsouvána na vedlejší kolej, a to jak ve veřejné, tak i v soukromé sféře,“ řekl Peter Tkáč z NESEHNUTÍ. Pořádající organizace chtějí poukázat především na to, že obrana lidských práv začíná na úrovni jednotlivce, v rámci každodenního života a že každý z nás má možnost ochraňovat lidská práva, a to nejen ta svá.

Kromě osvědčených formátů v podobě diskuzí a besed si mohou návštěvníci festivalu nově vyzkoušet například setkání tváří v tvář s vlastním předsudkem či stereotypem, a to prostřednictvím Živé knihovny, nebo se díky zábavné PECHA KUCHA prezentaci dozvědět více o brněnských lidskoprávních neziskových organizacích.

Pro ochranu lidských práv se letos rozhodli i žáci a žákyně základních škol, kteří dražbou svých výtvarných děl podpoří vybraný lidskoprávní projekt. Že ochrana lidských práv nemusí stát ani korunu dokazují dobrovolníci a dobrovolnice lidskoprávních organizací, pro které je určena děkovná akce Dobrovolnická merenda.

Podrobný program festivalu najdete na www.tlpbrno.cz. Vstup na všechny akce zdarma.

Festival pořádá skupina brněnských neziskových organizací v čele s NESEHNUTÍM, Amnesty International Brno, Ligou lidských práv, NaZemi – společností pro fair trade, Společenstvím Romů na Moravě a Dobrovolnickým centrem 67.

sobota 3.12. | Zahrada – Café Therapy | Údolní 37 | 17:00
Vernisáž výstavy MOMENTY ROKU 2011 a slavnostní vyhlášení nejlepší lidskoprávní diplomky

středa 7.12. | FSS MU | Joštova 10 | 11:00
Maraton psaní dopisů

pátek 9.12. | NaZemi | Kounicova 42 | 18:00
Interaktivní dílna: Šaty dělají člověka... A kdo dělá ty šaty?

Sobota 10.12 I Sál Břetislava Bakaly I 14.00
Vyhlášení výsledků výtvarné soutěže a dražby

NESEHNUTÍ
Jako sociálně-ekologická nevládní organizace pracujeme na základě přesvědčení, že ekologické a sociální problémy mají společné příčiny a důsledky a s ohledem na to, je potřeba je také řešit. Cílem všech našich aktivit je ukázat, že změna společnosti založená na respektu k lidem, zvířatům i přírodě je možná a musí vycházet především zdola. Proto podporujeme angažované lidi, kteří se zajímají o dění okolo sebe, a kteří považují zodpovědnost za život na naší planetě za nedílnou součást své svobody. Fungujeme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky.

Liga lidských práv je nezisková organizace, která hájí spravedlivé a důstojné podmínky pro život v České republice. Naši právníci každý den usnadňují lidem orientaci v džungli paragrafů, vyhrávají soudní spory na straně slabších a dokazují, že právo může sloužit dobrým věcem. Dlouhodobě prosazujeme systémové změny, které pomáhají zlepšit práci zdravotníků, učitelů i policistů.

Místní skupina Amnesty International v Brně funguje od jara roku 1999. Jejími dobrovolníky jsou převážně současní či bývalí studenti brněnských univerzit, ale i další. Po určitou dobu fungovaly v Brně dvě skupiny - "Brněnská skupina" a "Šestá skupina". V roce 2006 se obě skupiny spojily. Lidé z brněnské skupiny Amnesty International se v současné době věnují především urgentním akcím na obranu lidských práv, kampani za dodržování lidských práv v Číně, právům žen a vzdělávání k lidským právech. Svých cílů skupina dosahuje pořádáním kulturních akcí, e-mailových peticí, petičních stánků a infostánků, psaním dopisů na obranu obětí porušování lidských práv atd.

Dobrovolnické centrum 67 poskytuje mladým lidem informace o možnostech dobrovolnictví v Brně, ČR i ve světě. Propojuje zájemce o dobrovolnickou práci a organizace, které je shánějí. Mladým lidem mimo jiné nabízí zázemí pro rozvíjení vlastních nápadů a poradenství při hledání zdrojů pro realizaci vlastních projektů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz