Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Netopýři se vracejí ze severu. Míst pro zimování je však rok od roku méně

21. 11. 2011 - PRAHA [Econnect]

Záchranné stanice pro volně žijící živočichy mají v této době plné ruce práce. Velkou část jejich pacientů tvoří netopýři. Ti se právě vrátili ze severských oblastí, kde se rozmnožovali. Svoje úkryty, které desetiletí využívali pro zimování, však mnohdy nenašli.

V loňské zimě tvořili netopýři v záchranných stanicích po celé ČR cca 10 % všech příjmů (1403 zvířat). Oproti předchozímu roku šlo o nárůst o více než 120 %. Nastávající zima bude pravděpodobně ještě náročnější. Na vině je masivní zateplování panelových domů, při kterém je likvidováno ohromné množství netopýřích úkrytů.

Netopýři, kteří přilétají ze severně či severovýchodně položených oblastí v Německu, Polsku, Pobaltí a Rusku po tisícikilometrové cestě svůj tradiční, po desítky let využívaný, úkryt nenajdou. Při hledání náhradního úkrytu tak snadno zaletí pootevřenou ventilačkou či jiným otvorem do bytu.

Ještě kritičtější situace nastává během zimy. Při velkých výkyvech teplot se netopýři někdy budí a přemísťují se do jiných úkrytů. Netopýři zimující v nevhodných narychlo nalezených úkrytech se budí častěji – a samozřejmě náhradní úkryty opět nemohou nelézt. Spirála se tak roztáčí a stále více netopýrů se ocitá tam, kde by je člověk v zimě nečekal – poletují zmateně po bytech či jiných místnostech.

Nastane-li tato situace, nesnažte se vyhnat netopýra ven. Hmyzu, kterým se netopýři živí, je již venku málo a netopýr by s velkou pravděpodobností zahynul hlady a vysílením. Nejlepším řešením je zavolat nejbližší záchrannou stanici, jejichž kontakty naleznete na www.zvirevnouzi.cz, dispečink záchranných stanic na čísle 774 155 155, případně SOS netopýří linku 731 523 599. Odborníci pomohou netopýra odchytit, převezou ho do náhradního zimoviště a vypustí až na jaře.

Národní síť záchranných stanic pro volně žijící živočichy (NSZS) zaštiťuje Český svaz ochránců přírody. Síť pokrývá celé území České republiky a může tak pomoci každému handicapovanému volně žijícímu zvířeti. Některým záchranným stanicím však v současné době přímo hrozí bankrot, protože v důsledku krize přišly o základní finanční zdroje. Přestanou-li dělat svojí práci, utrpí hlavně zvířata. Proto žádáme o pomoc veřejnost. Český svaz ochránců přírody ve spolupráci s Českou spořitelnou vyhlásil veřejnou sbírku Zvíře v nouzi. Chcete-li podpořit záchranu zraněných či jinak postižených volně žijících živočichů v Praze, pošlete, prosíme, svůj dar na účet veřejné sbírky Zvíře v nouzi č. 33 55 33 22 / 0800. Podrobnosti o sbírce naleznete na www.zvirevnouzi.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz