Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh: Rozklad státní ochrany přírody vstoupil do nové etapy

21. 11. 2011 - PRAHA [Econnect]

Ministerstvo životního prostředí ohlásilo další vlnu propouštění a rušení fungujících odborů. Úřad tak přichází o zkušené profesionály, po kterých nemá náročnou agendu kdo převzít. Peníze, které měly sloužit ozdravění prostředí pro českou veřejnost, zřejmě poputují na projekty, jejichž veřejný přínos je sice sporný, lobbistické skupiny na nich ovšem vydělají. Ochrana životního prostředí se tím dostává do systematického ohrožení.

Počátkem listopadu ministerstvo ohlásilo propuštění dalších 23 odborníků a zrušení či sloučení odborů, které zajišťovaly přímou ochranu životního prostředí. Po razantních organizačních a personálních změnách na MŽP v minulém roce a propuštění desítek odborníků ze všech národních parků, ČIŽP a SFŽP, se jedná o další v řadě nesystémových změn ministerstva. Kupříkladu část právníků ministerstva byla propuštěna, aby hned vzápětí ministerstvo vyhlásilo veřejnou zakázku na právní služby do výše až 40 milionů korun. Současná restrukturalizace ministerstva nemá za dobu jeho existence obdoby – více než kdykoli předtím jsou vedoucí pozice obsazované podle stranického klíče a bez ohledu na potřebné zkušenosti. Na schopnosti odborného rozhodování přitom závisí kvalita životního prostředí a zdraví lidí v České republice.

Případů nekoncepčního jednání a záměrného oslabování role ministerstva jeho vlastním vedením nalezneme v posledních měsících celou řadu: ministr Chalupa se společně s exministrem průmyslu Kocourkem zasloužil o darování 26 miliard korun přímo ČEZu v bezplatných emisních povolenkách. Tyto prostředky přitom mohly být využity na pokračování populárního programu Zelená úsporám. Pomohly by tak zlepšit kvalitu ovzduší a ještě i ušetřit domácnostem za topení.

A to stále není všechno: obyvatelé na Ústecku a Ostravsku musí stále dýchat špinavý vzduch, dobrovolné dohody ministerstva se znečišťovateli jsou totiž uzavírány tak, že k jeho zlepšení nevedou. Ministr nevystoupil proti Státní energetické koncepci, jejíž oba předložené scénáře prakticky zamezují využití obnovitelných zdrojů domácnostmi. Jeden z nich navíc počítá s rozšířením těžby hnědého uhlí a bouráním obcí v Severních Čechách, přestože ministra k zachování limitů těžby zavazuje platná koaliční smlouva. Ministerstvo také dosud neschválilo již dva roky připravenou vyhlášku, která by zabránila živelnému kácení alejí a stromů ve městech.

Ministr hojně cestuje po českých obcích, na slibovaný dialog si ale zatím čas nenašel, přestože se na něj mnohé občanské iniciativy marně obracejí už několik měsíců. Ministerstvo kvůli nekoncepčnímu a zájmovému vedení stále méně tvoří protiváhu ekonomickým rezortům.

Mgr. Júlia Sokolovičová uvádí: „Ochrana životního prostředí přestává být agendou MŽP. Zdá se, že agendou ministerstva se naopak stala spolupráce s průmyslem a developery. Považuji to nejen za nesmyslné, ale hlavně za nesmírně ohrožující pro budoucí kvalitu prostředí, v němž lidé žijí. Je skutečně v pořádku, že zcela vymizela protiváha firemních zájmů, když jde o kvalitu života občanů a naše životní prostředí?“

Mgr. Daniel Vondrouš uvádí: „Jak by se občané stavěli k tomu, kdyby z vedení Ministerstva zdravotnictví byli vyhozeni všichni lékaři a zrušil by se, dejme tomu, odbor farmacie? Podobná situace nyní nastala na Ministerstvu životního prostředí.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz