Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Alternativa zve už po devatenácté na týden jiné hudby

18. 11. 2011 - PRAHA [Econnect]

Již 19. ročník festivalu Alternativa se uskuteční od 19. do 26. listopadu. Díky festivalu Alternativa se v minulosti české publikum dočkalo mj. vystoupení saxofonisty Johna Zorna, zakladatele skupiny Pere Ubu Davida Thomase, britských Test Dept., slovinských Laibach, francouzských Art Zoyd, kultovní skupiny Magma v čele s bubeníkem Christianem Vanderem, legendy hnutí Rock In Oposition Univers Zero z Belgie či světoznámého avantgardisty Hectora Zazoua.

Hlavnímu programu Alternativy 2011, tedy sérii čtyř nabitých koncertů v klubu HooDoo, budou předcházet další festivalové akce.
O víkendu 19. a 20. listopadu přivítá v čítárně Unijazzu americká zpěvačka a performerka Laurie Amat účastníky svého workshopu Listen To The Silence, který se bude věnovat použití hlasu, integraci hlasu a těla a umění naslouchání při sólové i skupinové improvizaci.

V sobotu 19. listopadu si již tradičně v Kaštanu, přijdou na své příznivci nových, začínajících projektů na přehlídce Malá Alternativa 2011. O cenu SAI i cenu diváků se bude ucházet tato pětice: Bouchací šrouby (Lysá nad Labem), Candy Meatworks (Kroměříž), Tembryo (Praha), Vložte kočku (Praha), Vobezdud (Karlín).

V pondělí 21. listopadu otevře výstavu svých deníkových záznamů v podobě tušových kreseb všestranná Danielle de Picciotto. Součástí večera bude také projekce jejího dokumentu How Long is Now (Německo, 2010, 90 min.), mapující její společný projekt s Alexandrem Hackem The Ship of Fools. Po projekci bude následovat beseda s autorkou. Výstava bude v čítárně Unijazzu k vidění do konce roku 2011.

V úterý 22. listopadu se v podvečer spustíme z výšin 4. patra čítárny Unijazzu do Jindřišské pasáže, která ožije nejen zpěvem a kde se ve své další roli, tentokrát zkušené performerky, neobávající se žádného netradičního prostoru, představí Laurie Amat.

Ve středu 23. 11. se přesuneme do poměrně nového klubu HooDoo na pražských Vinohradech a zůstaneme tu až do neděle, kdy festival končí. Hned úvodní večer hlavního programu letošního ročníku festivalu Alternativa 2011, ve středu 23. 11. bude doslova k prasknutí nabitý hvězdnými jmény zahraniční nezávislé scény. Ve dvou sálech se střídavě představí čtyři skupiny, každá s plnohodnotným koncertním programem.

Původně newyorská, dnes už hvězdná skupina Akron/Family (USA), jejíž členové momentálně žijí v různých koutech USA, představí svoji jarní novinku S/T II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT. Název je tajemný stejně jako tvorba skupiny, ani na dnešní tolik otevřené hudební scéně nenajdete mnoho kapel, které svou hudbou doslova bortí veškeré hranice.

Hitman's Heel (Ger/USA) – partnerský projekt americké malířky, hudebnice a performerky Danielle de Picciotto a Alexandera Hackeho, známého divouse z Einstürzende Neubauten. Mordýřské balady, dekadentní šansony i rockové vypalovačky.

Les Hommes Sauvages (Ger) – atmosférické skladby zpívané hned ve třech jazycích, naléhavé dvojhlasy a poutavé riffy. Les Hommes Sauvages snadno připomenou dekadentní a temnou náladu Berlína osmdesátých let, ovšem jejich zvuk není nikterak dobově popisný. Poučení minulostí nezapírají, ale svou energií, šarmem a naléhavostí stojí pevně ve třetím tisíciletí. Na Alternativě nebude chybět ani jeden z nejelegantnějších bubeníků současnosti Thomas Wydler (Nick Cave & The Bad Seeds). Skupina tak přijede v nejsilnější sestavě.

Pink Mountaintops (Can/USA) – boční projekt Stephena McBeana, vedoucího mnohem slavnějších Black Mountain. Zvuk a atmosféra může připomenout The Beach Boys, Monkees, ale třeba i Lee Hazlewooda. V současné době chystají Pink Mountaintops další album, ale podle pouze tříčlenné koncertní sestavy to vypadá, že půjde o daleko úspornější a snad i přísnější formu. „Kdo je z tohoto kvarteta hlavní hvězda a kdo předskokan je skutečně těžké určit. Každá ze skupin je svým způsobem výjimečná, každá má své osobité kouzlo,“ říká Michal Pařízek z agentury Scrape Sound, se kterou Unijazz na tomto večeru spolupracuje.

Ve čtvrtek 24. listopadu oslavíme 5. výročí vzniku vydavatelství okrajové hudby Polí5, které provozuje i pražskou subkulturní prodejnu/knihkupectví Rekomando, s těmito kapelami:
B4, improvizovaná hudba postavená na psychedelii a fragmentech noise, jazzu a rocku se zvláštním zřetelem na specifický zvuk bývalého východního bloku. Birds Build Nests Underground, domácí představitelé experimentálního turntablismu a manipulované hudby. Svou tvorbu označují za „hudbu pod hudbou“. DoMa Ensemble, jedinečné spojení hlasu, violoncella a saxofonů a zároveň dvou muzikantských osobností s velkou zkušeností na poli vážné, experimentální, jazzové a improvizované hudby. Jindra Holubec, svérázný, ale technicky zdatný písničkář na pomezí folku, funku a brněnské alternativy. Kora Et Le Mechanix, duo ambientní a experimentální elektronické hudby. Minimalistický maximalismus. Notebook jako hudební nástroj. Květoslav Dolejší, kultovní postava, totální solitér. Jde o prapodivný mix indie kytarovek typu Pixies, poťouchlé elektroniky a metalu. Postižená oblast, vychází z ducha tradičního českého undergroundu, do kterého se prolíná temnější alternativní rock s prvky minimalismu, elektronických zvuků, efektovaných smyček a prapodivných šumů. Skrytý půvab byrokracie se pohybuje na okraji všeho – hudby, poezie, snesitelnosti, nenávisti a nadšení. Uklidňují i znepokojují. Zátory, dnes již neexistující kapela sidemanů, jednorázově obnovena speciálně pro tuto akci u příležitosti vydání jejich archivních studiových nahrávek u Polí5.

„Vydavatelství je výkladní skříň Polí5, proto slavíme koncertem. V katalogu je nyní 27 položek, takže je jasné, že všichni, bohužel, na Alternativě zahrát nemohou. Vybírali jsme tedy zástupce hlavních směrů/polí, kterými se i nadále chceme zaobírat. Celkem tento večer vystoupí 26 účinkujících na dvou pódiích v devíti projektech,“ uvádí Josef Jindrák (Polí5).

U příležitosti výročí 5 let Polí5 vyjde bezmála osmdesátiminutové CD s průřezem dosud vydaných nahrávek (kompilaci sestavil Petr Ferenc, aktivní experimentátor a redaktor časopisů His Voice a A2), které dostane ZDARMA každý návštěvník tohoto koncertu.

Výjimečné hudební zážitky samozřejmě slibují i následující festivalové večery. V pátek 25. listopadu zažijeme v HooDoo Music Clubu historické setkání dvou legend německé alternativní scény, dvou oddaných stoupenců zvukového experimentu, FM Einheita (ex Einstürzende Neubauten) a Joachima Irmlera (Faust). „Je to úžasná performance, hlučné, skřípavé monstrum nejroztodivnějších kovových perkusí a pružin doplněných zvukovou hradbou starých syntetizátorů,“ dodává koordinátorka festivalu Jana Černá.

Pamětníci jistě ocení, že se pro tento večer dají opět dohromady představitelé českého industriálu, skupina Veselí Filištínové, která se jednorázově obnoví díky nabídce na vydání archivních nahrávek. Připravované 3CD s názvem ŠITHAUZ (1985–1992) vydává Guerilla Records. „Původním skladbám sluší využití modernější techniky a zvuk je ještě hutnější,“ říká šéf vydavatelství Vladimír Lábus.
Budeme svědky prvního setkání dvou svérázných veteránů hudebního experimentu. Fernando Perales (Argentina) a George Cremaschi (USA) společně prozkoumají vibrační možnosti kovových strun, dřeva a elektrických impulsů s použitím kontrabasu, kontaktních mikrofonů a elektroniky.

Komorní zážitek slibuje uskupení The Magic I.D. (Ger), jejichž písně oscilují mezi experimentem a popem. Jedinečné propojení dvou klarinetů, dvou charakteristických hlasů, kytary a počítače dokresluje okouzlující písňový repertoár. Židovské melodie, hard-core skřípání zubů, progresivní rock a free jazz v podání izraelské skupiny Kruzenshtern i Parohod vás pohltí a nejspíš taky od první minuty roztančí. V jejich hudbě uslyšíme jak hloubku a serióznost, tak nedbalost i hravost.

Neméně hvězdný a zajímavý bude závěrečný večer festivalu. Na sobotu 26. listopadu připravili, speciálně pro Alternativu, legenda české alternativní scény skupina MCH Band spolu s vynikající osobitou německou zpěvačkou Dagmar Krause koncertní provedení zhudebněných textů básníků Jürgena Fuchse (projekt je nazván podle jeho básnické sbírky Tagesnotizen, vydané v roce 1979) a Ivana Wernische. Práce zpěvačky Dagmar Krause je významná svým širokým záběrem. Zahrnuje avantgardní projekty, experimentální jazz i klasiku a kritikou je Dagmar Krause považována za jednu z nejvýznamnějších a nejuniverzálnějších zpěvaček své doby. Pamětníci Pražských jazzových dnů si jistě vzpomenou na její vystoupení s Art Bears v roce 1979 v Lucerně.

Die Schrauber (USA/Ger), kteří na festivalu vystoupí v duu, jsou kritiky ceněni jako „břitcí a nesmlouvaví improvizátoři“. Na své bizarní a pozoruhodně ovládané nástroje vytvářejí širokou škálu hutných noisových textur, šumů, bzukotů, výkřiků a spousty dalších specifických zvuků. Tohle vystoupení bude nejen pastvou pro uši, ale i pro oči.

Laurie Amat (USA) potřetí v rámci Alternativy 2011, tentokrát jako zpěvačka, vystoupí ve společném projektu s českým experimentátorem Mirkem Vodrážkou.

Ujít byste si rozhodně neměli nechat ani neopakovatelný sound tria Trapist (A/Swe), jehož členové, ovlivněni nejrůznějšími žánry, od rocku až po improvizovanou minimalistickou hudbu, od psychedelického folku až po noise, kombinují elektronické nástroje s akustickými stejně jako improvizace s předpřipravenými hudebními strukturami.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz