Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vánoční strom v Brně má jako jediný v ČR certifikát FSC

16. 11. 2011 - BRNO [Econnect]

Brno bude jako jediné velké město v České republice zdobit na náměstí Svobody vánoční strom s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council). Tento certifikát zaručuje, že strom byl vypěstován odpovědně a v souladu s principy přírodě blízkého lesní hospodaření, které pomáhají chránit mizející a devastované lesy u nás i ve světě.

Brněnský vánoční strom pochází z lesního majetku Školního lesního podniku Křtiny Mendelovy univerzity a včera odpoledne 15. 11. byl slavnostně vypraven z Bílovic nad Svitavou za účasti primátora města Brna Romana Onderky, senátora Stanislava Juránka, ředitele ŠLP Křtiny Jaroslava Martínka, starosty Bílovic nad Svitavou Arnošta Huňaře a dalších hostů.

Před Myslivnou v Bílovicích nad Svitavou včera odpoledne po třetí hodině proběhl doprovodný program předání a vypravování brněnského vánočního stromu, kde vystoupily kromě zmíněných hostů i děti z dětského domova Dagmar a mateřské školky Bílovice n. Svitavou. Letos bude vánoční strom svítit na náměstí Svobody již po osmdesáté sedmé.

Jedle, která bude 25. listopadu slavnostně rozsvícena na náměstí Svobody v Brně, pochází ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (dále ŠLP Křtiny). Lesní podnik získal FSC certifikát v roce 1997 jako první lesní majetek v České republice. FSC certifikace klade na jeho držitele přísné a transparentně nastavené normy lesního hospodaření, ekologických a sociálních standardů. Při těžbě nevznikají velké holiny, významný podíl dřeva zůstává na místě k rozkladu, ke zvýšení druhové rozmanitosti rostlin a živočichů, ke zvýšení retence vody, k obnově půdy a zdraví lesa. Certifikát FSC je tak zároveň je prestižním oceněním daného lesního managementu.

„Vítáme, že město Brno si vybírá svůj vánoční strom z lesního majetku, který svým hospodařením dbá na ochranu životního prostředí, a podpoří tak přírodě blízké lesní hospodaření. Samotný vánoční strom jako symbol pomoci potřebným tak dostává i další význam, kdy pomáhá upozornit i na ochranu mizejících a ohrožených lesních ekosystémů,“ dodal ředitel Ing. Tomáš Duda z nevládní organizace FSC ČR, která je národní pobočkou mezinárodní organizace FSC v České republice.

Základní ideou FSC (Forest Stewardship Council) je podporovat ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů, a tím napomoci chránit ohrožené a devastované světové lesy. Proto FSC vytvořilo prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a podniků, které dřevo z certifikovaných lesů zpracovávají ve výrobky. Tento certifikační systém vznikl v roce 1993 z iniciativy zástupců mezinárodních ekologických organizací, velko- i maloobchodníků se dřevem, lesníků, dřevozpracujícího průmyslu, sdružení domorodých obyvatel, odborů a certifikačních organizací z celého světa.

FSC má tak podporu největších ekologických organizací, jako Světový fond na ochranu přírody (WWF), Friends of the Earth (v Česku Hnutí DUHA) nebo Greenpeace, velkých obchodních řetězců jako Ikea, Hornbach, Baumax, Jysk či OBI, které FSC výrobky nabízejí. Logo FSC na výrobku znamená záruku, že svým nákupem podporujete lesní hospodaření šetrné k přírodě a místním lidem. FSC ČR, o. s. (www.czechfsc.cz) od roku 2002 pracuje na prosazování značky FSC v České republice v lesním hospodaření, dřevozpracujícím a papírenském průmyslu a mezi laickou i odbornou veřejností.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz