Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soud nařídil exekuci na Dopravní podnik Hl. města Prahy

15. 11. 2011 - PRAHA [Econnect/Oživení]

Obvodní soud pro Prahu 9 dal za pravdu nevládní organizaci Oživení ve sporu s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DP) a nařídil proti této akciové společnosti exekuci. Dopravnímu podniku hl. m. Prahy tak hrozí, že kvůli své neochotě poskytnout informace o uzavřených smlouvách s firmou Inženýring dopravních staveb nebude moci nakládat se svým majetkem.

Občanské sdružení Oživení požádalo již 2. 10. 2007 Dopravní podnik hl.m. Prahy (DP) o kopie smluv mezi DP a Inženýringem dopravních staveb. Vedení dopravní firmy založené, vlastněné a ovládané hlavním městem Prahou však žádost o informace odmítlo s tím, že se na něj nevztahují povinnosti plynoucí ze zákona o svobodném přístupu k informacím. Na podané odvolání do odmítnutí informace již DP nijak nereagoval. V lednu 2008 musela nevládní organizace podat na DP žalobu, v níž se u Městského soudu domáhala, aby soud DP uložil povinnost o podaném odvolání rozhodnout, neboť DP je povinným subjektem a zákon o svobodném přístupu k informacím se na něj vztahuje.

Pražský městský soud shledal podanou žalobu důvodnou a rozsudkem ze dne 16. 12. 2009 uložil DP povinnost o podaném odvolání rozhodnout a zároveň zaplatit občanskému sdružení náhradu nákladů řízení ve výši 9.568,- Kč. Vedení DP sice náhradu nákladů řízení dle rozsudku sdružení uhradilo, avšak svou povinnost rozhodnout o žádosti o informace i nadále nerespektovalo.Nevládní organizaci nezbylo, než se obrátit znovu na soud, tentokrát s návrhem na nařízení exekuce. Exekuce na výkon pravomocného rozhodnutí byla na DP nařízena usnesením Obvodního soudu pro Prahu 9.

Dalším ignorováním rozhodnutí soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 z 20. září 2011 vystavuje vedení DP neúnosnému riziku nejen městskou společnost, ale i všechny ty, kteří využívají služeb hromadné dopravy v Praze. Pokud totiž společnost nebude i nadále respektovat pravomocné rozhodnutí soudu, může nařízená exekuce ochromit provoz společnosti.

”Dopravní podnik by měl již konečně přenést přes srdce, že jako společnost hospodařící s veřejnými prostředky je povinným subjektem a musí veřejnosti požadované informace poskytnout. Tímto ignoranským přístupem vzniká společnosti škoda například ve formě nákladů za prohraná soudní řízení. Za toto nehospodárné jednání nese odpovědnost konkrétní osoba a Hl. město Praha jakožto jediný akcionář Dopravního podniku má ze zákona povinnost způsobenou škodu vymáhat,” říká Štěpán Rattay předseda sdružení Oživení.

Další informace o žalobě protikorupční organizace Oživení, o. s. vůči Dopravnímu podniku hl. m. Prahy najdete na stránkách www.bezkorupce.cz/kauzy/dopravni-podnik-praha/.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz