Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studie radí veřejným institucím, jak nakupovat fair trade

8. 11. 2011 - PRAHA [Econnect/NaZemi]

České veřejné instituce dostaly návod, jak nakupovat fairtradové produkty. Se začleněním kritérií fair trade do vypisovaných zakázek jim pomůže nově vydaná studie Vztah veřejných zakázek a fair trade. Poptávání fairtradových produktů formou veřejných zakázek je
v zemích EU běžným jevem, zdomácnět může i v Česku.

„Při respektování základních zásad zadávání veřejných zakázek je začlenění kritérií fair trade do vypisovaných veřejných zakázek právně v pořádku, a to z hlediska české i evropské legislativy,“ říká doc. JUDr. Ing. Radek Jurčík, Ph.D., expert na veřejné zakázky a autor studie Vztah veřejných zakázek a fair trade. Právě vydaná studie poskytuje veřejným zadavatelům návod na právně korektní postup poptávání fair trade produktů a obsahuje modelové příklady. V českém prostředí se jedná o první analýzu podobného charakteru, vydala ji nevládní organizace NaZemi – společnost pro fair trade.

V roce 2010 bylo dokončeno 9049 veřejných zakázek a zadavatelé za ně zaplatili téměř 239 mld. Kč (bez DPH)1. Část těchto peněz nyní mohou veřejné instituce vynaložit na produkty, jejichž nákupem podpoří udržitelný rozvoj, napomohou v boji proti světové chudobě, dětské práci a nadměrnému ničení přírody.

V západní Evropě je již spotřeba fairtradových produktů veřejnými institucemi běžná. „Třetinu fairtradové kávy prodané v Rakousku spotřebují místní státní správy a samosprávy, v Evropském parlamentu v belgickém Bruselu konzumují výlučně fairtradové banány a kávu. V roce 2009 činila jejich spotřeba více než 5200 kg banánů a 9000 kg kávy,“ uvádí Stanislav Komínek, koordinátor kampaně Fair point z organizace NaZemi.

Evropský parlament nově přijal na konci října Usnesení o modernizaci veřejných zakázek a potvrdil stanovisko Evropského soudního dvora, že veřejní zadavatelé mohou mezi požadavky přidávat také podmínky, za jakých byly produkty vyrobeny. Zadavatelé tak mohou požadavek na fairtradové produkty otevřeně poptávat v technické specifikaci vypisované veřejné zakázky.

Příklady dobré praxe již existují i v České republice. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy začlenilo v letošním roce do vypsané veřejné zakázky na cateringové služby pro mezinárodní konferenci i požadavek, aby všechny kávové a čajové produkty byly vyrobeny v souladu s parametry Usnesení Evropského parlamentu o spravedlivém obchodu a rozvoji, což lze doložit např. certifikací Fairtrade.

„Uplatňování principů společenské odpovědnosti považuji za obyčejnou slušnost a používání zdravého rozumu, které lze prosazovat jak ve firemní, tak ve veřejné sféře. Stálo nás to jen trochu více vysvětlování, stanovený rozpočet akce jsme nepřekročili a dodavatelé neměli s touto podmínkou problém,“ říká Antonie Ondrouchová z odboru pro záležitosti EU z MŠMT.

Zájem českých veřejných institucí o fairtradové produkty dokládá i fakt, že v České republice jsou již dvě Fairtradová města – Litoměřice a Vsetín.

Legislativa obecně umožňuje využívat více parametrů ve veřejných zakázkách, lze stanovit takové podmínky, které jsou v souladu s veřejnými zájmy. Přidávání kritérií fair trade do veřejných zakázek je možné, pokud jsou dodrženy obecné zásady pro zadávání veřejných zakázek, tedy rovné zacházení, hospodárnost a transparentnost.

Fairtradová kritéria je nejvhodnější začlenit do technické specifikace nebo dílčích hodnotících kritérií veřejné zakázky. Nejjednodušší formou ověření kritérií je přezkoumání, zda nabízené výrobky nesou na svém obalu ochrannou známku FAIRTRADE® nebo jsou dovážené a distribuované členskou organizací WFTO (World Fair Trade Organization).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz