Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rekord padl: téměř 7000 vysazených stromů na 204 místech ČR

3. 11. 2011 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Agentura Dobrý den dnes po 15. hodině oficiálně uznala výsledky historicky prvního celorepublikového rekordu v sázení stromů, který 28. října uspořádala Nadace Partnerství. Výsadeb stromů na 204 místech republiky se zúčastnilo celkem 3892 lidí, díky nimž v naší zemi přibylo 6 910 nových stromů. Rekord, který spočíval v celkovém množství vysazených stromů a lidí zapojených do sázení v tomto konkrétním dni, se tak zapíše do České databanky rekordů i nejbližšího vydání České knihy rekordů. Cílem hromadné sázecí akce bylo připomenout význam stromů, zažít něco výjimečného a oslavit Den stromů i letošních 20 let Nadace Partnerství.

Nejvíce přihlášek do rekordu Nadace Partnerství obdržela z Jihomoravského kraje, konkrétně z Brna. Největší množství stromů, celkem 625, se během rekordu podařilo vysadit v Jeseníku nad Odrou v Moravskoslezském kraji. Nejpočetnější sázecí skupinou byli občané Kojetína, sešlo se jich 171. Mezi nejčastěji sázené druhy patřily ovocné stromy, včetně jejich krajových odrůd. Oblíbená byla také například okrasná japonská třešeň – Prunus serrulata 'Kanzan'.

"V rekordu šlo hlavně o lidi a stromy, i když někde se do sázení zapojili také psi nebo skřítci. Chtěli jsme, aby si lidé při sázení stromů užili krásné chvíle. Podle desítek nadšených reakcí se náš cíl podařil. Zapsání zcela nového českého rekordu už je jen příjemnou třešničkou na dortu,“ vysvětluje organizátorka Lenka Vodičková z Nadace Partnerství. „Většina rekordů, které pomáháme uskutečnit, se odehrává na jednom místě. Rekord v sázení stromů je výjimečný tím, že se do něj během jednoho dne zapojilo velké množství lidí z různých míst v republice. Zároveň má také svůj význam pro ochranu přírody,“ říká Bára Kotková z Agentury Dobrý den.

Účastníci obdrží e-mailem čestný certifikát o uskutečnění rekordu. Seznam všech účastníků, podrobná pravidla pro uznání rekordu a další informace je možné nalézt na webových stránkách www.stromzivota.cz/rekord.

Rekord v sázení stromů pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí, Ministerstvem životního prostředí a Magistrátem města Brna. Cílem akce, která se uskuteční 28. října na místech po celé České republice, je připomenout důležitost a význam stromů. Rekord v sázení stromů zakončí několikadenní festival Milujeme stromy, který se bude konat v Brně ve dnech 20. - 28. října. Součástí festivalu věnovaného stromům bude také vyhlášení výsledků celostátní ankety Strom roku.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 273 miliónů korun 2 858 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz