Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Začínají Ekologické dny Olomouc 2005 - Krajina pochybností

15. 4. 2005 - PRAHA [Econnect / Středisko ekologické výchovy Sluňákov]

Již 15 let oživuje kulturní a společenský život Olomouce festival Ekologické dny Olomouc - EDO. Letos začíná právě dnes, potrvá až do 3. května a bude se již tradičně snažit o zvýšení ekologického povědomí veřejnosti. Vedle řady besed nabídne i letos mnoho kulturních představení, programů pro školy a učitele, výstavy, výlety do přírody či seminář zabývající se současnou úrovní našeho školství. Podle statistiky je EDO nyní nejnavštěvovanějším ekologickým festivalem v ČR. Letošní motto „Krajina pochybností“ vyzývá: přijeďte pobýt, přijeďte pochybovat.

Každoročně hojně navštěvovaný a oblíbený je víkend s besedami v Divadle hudby. Ten začíná dnešním večerem, jehož program zahrnuje osobní prezentace fotografií vybraných do finále soutěže „Krajiny vnitřní a vnější“ samotnými autory a ocenění tří nejlepších fotografických souborů, a dále přednášky Zdeňka Kratochvíla o antickém umění a Zdeňka Kirschnera o Josefu Sudkovi. Celý večer by měl být poděkováním všem soutěžícím, kteří se fotografické soutěže “Krajiny vnitřní a vnější” na motivy stejnojmenné knihy geologa Václava Cílka zúčastnili. V porotě se objeví herečka Ivana Plíhalová či fotografové Jindřich Štreit, Ibra Ibrahimovič a Milena Valušková.

Sobotními a nedělními besedami se bude prolínat hlavní motiv letošních EDO: pochybnosti o různých aspektech pobytu lidí na Zemi, vztahu lidí a krajiny jejich domovů. O životním prostředí, víře, vědě, organismech a člověku přijedou “pochybovat” uznávaní popularizátoři nejnovějších vědeckých poznatků, například psychiatr Cyril Höschl, sociologové Václav Bělohradský a Jan Keller, teolog Odilo Ivan Štampach, “filosofové přírody” Zdeněk Neubauer, Zdeněk Kratochvíl, Stanislav Komárek a biologové Jan Zrzavý, Vojtěch Novotný a David Storch.

Řada z nich pak společně s kybernetikem Ivanem M. Havlem a matematikem Jiřím Fialou v pondělí 18.4, vysloví své pochybnosti o současném způsobu vzdělávání v rámci celodenního semináře v aule Přírodovědecké fakulty UP. V ten samý den se do Olomouce sjedou k “Ministerskému potlachu” i lidé, kteří se ocitli v roli Ministra životního prostředí. Nedávno odstoupivší Libor Ambrozek, dále Ivan Dejmal a Martin Bursík se zamyslí společně s přítomnými diváky nad současným stavem přírodního a politického prostředí. Jejich názory doplní Václav Bělohradský.

V rámci Ekologických dnů Olomouc proběhne i sázení stromů na PadmaFarmě v Bělé u Jevíčka a druhově bohatého lesa na Svatém Kopečku s Hnutím Duha Olomouc. Zpestřením tradiční výtvarné soutěže DDM Olomouc “Poznej a chraň” je první ročník již výše zmíněné fotografické soutěže “Krajiny vnitřní a vnější”.

Vedle vzpomínky na tvorbu Josefa Sudka nabídnou EDO i komponovaný program o básníkovi a grafikovi Bohuslavu Reynkovi, s autorem knihy rozhovorů s jeho syny Alešem Palánem, režisérem filmu “Jak žije básník” (1969), Josefem Protivou a brněnským hercem Františkem Derflerem (So 16.4. od 20:00). “Živelný večírek” o divočině bude zasvěcen Garymu Snyderovi a Josefu Váchalovi (St 27.4. od 17:00). Poznání zapomenutých drobných kulturně historických památek a přírody Malé Hané turistům nabídne výlet společnosti Olomouc historická (Ne 24.4.).

Oslavou života místo práce se stal tradiční prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí (Ne 1.5.). Lidé na něm i letos najdou informace o životním prostředí, řadu stánků s tradičními řemesly a nevládní organizacemi, hry a divadlo pro rodiče s dětmi a celou řadu dalších zajímavostí. Součástí Ekojarmarku je koncert, na kterém vystoupí například skupina Traband, harmonikář Václav Koubek, jazzem ovlivnění -123 minut a Javory s Petrem a Hanou Ulrychovými. Program koncertu obohatí i další kapely z Polska a Slovenska. Slavnostním zakončením EDO bude 3.5. varhanní koncert u Sv. Michala s výtečným německým varhaníkem českého původu Martinem Porubou.

Letošní průběh festivalu bude zaznamenávat svou dokumentární kamerou režisér Tomáš Škrdlant a je připravován sborník některých příspěvků.

Festival EDO s rozpočtem více jak půl milionu korun pořádá Středisko ekologické výchovy města Olomouce Sluňákov spolu se sdružením Sluňákov, s přispěním zejména Ministerstva životního prostředí ČR a Olomouckého kraje a ve spolupráci s celou řadou organizací a s pomocí dobrovolníků.

Na Ekologické dny, které se konají vždy na přelomu dubna a května se sjíždějí lidé z celé České republiky a i proto jeho návštěvnost v posledních letech přesahuje číslo 20 000 lidí. Návštěvnost festivalů dle statistické ročenky MŽP ČR z roku 2004 je (údaje z roku 2003): EDO 23709 osob, festival Ekofilm 3300 osob, TSTTT Uherské Hradiště 2660 osob. EDO se tak postupně staly největší ekologicko – osvětovou a kulturní akcí v ČR, která se snaží o zvýšení ekologického povědomí veřejnosti, o vytváření a udržení otevřené diskuse o složitých problémech vztahu lidí a jejich životního prostředí.

Podrobné a stále aktualizované informace o programu festivalu ale i jeho historii najdete na internetových stránkách Města Olomouce www.olomoucko.cz/slunakov, základní informace pak také v rubrice ekologie na teletextu ČT 1.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz