Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AI: Libye musí prošetřit Kaddáfího smrt

1. 11. 2011 - PRAHA [Econnect/AI]

Amnesty International apeluje na nové představitele Libye, aby zajistili úplné, nezávislé a nestranné vyšetření smrti plukovníka Muammara Kaddáfího. Pokud byl totiž v úmyslně zabit v zajetí, jednalo by se o válečný zločin.

Videozáznam, který se objevil bezprostředně po Kaddáfího smrti, podle všeho potvrzuje, že byl plukovník při zatýkání povstaleckými jednotkami v Syrtě naživu.

"Pokud byl zabit po zatčení, bylo by to považováno za válečný zločin a ti, kteří za to zodpovídají, by měli být postaveni před soud,” prohlásil Claudio Cordone, ředitel pro výzkum a regionální programy Amnesty International.

“Přezkoumání úmrtí Muammara Kaddáfího nemusí být nutně populární záležitostí. Lybijská Přechodná národní rada (PNR) musí ovšem měřit všem stejným metrem – tedy i těm, kteří systematicky porušovali lidská práva. Pokud by byl Kaddáfí souzen, dočkalo by se mnoho obětí jeho režimu odpovědi na otázku, proč byli perzekuováni. Byla by rovněž šance na spravedlivé vyrovnání a reparace,” dodal Cordone.

Vyšetřování by pomohlo objasnit mnoho protichůdných zpráv, které o osudu plukovníka Kaddáfího kolovaly po obsazení jeho rodného města Syrta PNR. Pokud takové šetření není PNR schopna zaručit, měly by se tohoto úkolu zhostit mezinárodními orgány jako například Mezinárodní trestní soud (MTS) či jiné právní mechanismy OSN. K požadavku takové šetření se ve čtvrtek 21. října připojila i kancelář Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Libyjský premiér Mahmúd Džibríl prohlásil, že byl Muammar Kaddáfí při přestřelce smrtelně zraněn do hlavy. Další činitelé z PNR však řekli médiím, že bývalý vůdce vykrvácel na cestě do nemocnice nebo že byl zabit vojáky po zatčení.

Objevila se také videa zachycující plukovníkova syna Mutassima Kaddáfího, který byl 20. října také zadržen, jak leží v jisté soukromé rezidenci na posteli. Měl na sobě zakrvácené tričko a na krku patrné zranění, pravděpodobně ale byl stále při vědomí a registroval své okolí. Později už bylo na nemocničním lůžku vidět jen jeho bezvládné tělo. AI požaduje nezávislé vyšetření i jeho smrti.

Libyjský doktor ohledávající těla sdělil médiím, že plukovník Kaddáfí i jeho syn byli zabiti střelnými ranami.

Amnesty International po měsíce apelovala na všechny strany libyjského ozbrojeného konfliktu, aby respektovaly mezinárodní humanitární právo a vyzývala také PNR, aby chránila zajaté Kaddáfího jednotky před odvetnými útoky a dalšími represáliemi.

Organizace také opakovaně žádala PNR, aby v případě zadržení plukovníka Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Islám Kaddáfího a Abdulláha Senussiho tyto muže bezodkladně vydala Mezinárodnímu trestnímu soudu. V červnu 2011 vydal MTS na všechny tři zatykače, ve kterých jsou dvěma body obviněni ze zločinů proti lidskosti.

Informace kolem situace Sajfa Isláma a Abdulláha Senussiho se různí. Pokud byli zajati, PNR musí zajistit, aby bylo se všemi podezřelými z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a ostatních zločinů podle mezinárodního práva zacházeno humánně a aby jim byl zajištěn spravedlivý soud.

Staré zločiny

Charakteristickým znakem Kaddáfího vlády v Libyi byly mimosoudní popravy oponentů doma i v exilu. Tato praxe byla známa jako „likvidace toulavých psů”, jíž se rozumělo vypořádání se s kritiky revoluce Al Fatah (1969), a byla schválena nejvyššími státními orgány. Úřady však odmítly prošetřit všechna obvinění.

Ve jménu zachování revoluce Al Fatah Libyjci po desítky let snášeli hrubá porušování lidských práv. Na bedrech PNR teď leží povinnost odpoutat se od dědictví zločinů a represí Kaddáfího režimu.

„Nová Libye musí být postavena na respektu k lidským právům a spravedlnosti, nikoliv na pomstě za někdejší křivdy,” řekl Claudio Cordone.

„Libyjské úřady nyní musí prolomit bariéry ke spravedlnosti, které byly typické pro Kaddáfího dvaačtyřicetiletou vládu a zajistit, aby všichni, kdo jsou podezřelí ze spáchání současných i minulých zločinů, byli stíháni podle mezinárodních soudních norem. Reforma soudního systému a poskytnutí pomoci obětem musí být jednou z klíčových priorit PNR,” dodal.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz