Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: 68 % lidí je proti novým projektům v národním parku na Šumavě

26. 10. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Více než dvě třetiny lidí v České republice jsou proti výstavbě nových turistických středisek v národním parku na Šumavě – a velká část z nich si myslí, že právě o developerské projekty jde současnému vedení národního parku. Zjistil to nezávislý výzkum veřejného mínění, který pro Hnutí Duha udělala společnost Focus. Většina respondentů rovněž považuje letní blokádu v národním parku za užitečnou v tom, že otevřela diskusi o kácení na Šumavě.

Celkem 68 % dotázaných souhlasilo s názorem, že v národním parku „by se mělo dávat přednost ochraně přírody i na úkor rozvoje různých nových projektů, které podpoří turistický ruch“. Nové lanovky, sjezdovky a podobné záměry podporuje pouze 21 %.

Navíc podle výzkumu si 56 % Čechů a Češek myslí, že „za současnými aktivitami vedení národního parku stojí zájmy různých skupin, které chtějí v národním parku postavit a provozovat různé turistické atrakce a cíle“.

Nové lanovky a sjezdovky se rýsují coby ústřední bod ve sporu o nový zákon o národním parku. Politici z Plzeňského kraje navrhli, aby se zóny, kde lze stavět, rozšířily ze současných pěti na bezmála 70 % národního parku. Developerům by to umožnilo budovat nové mamutí projekty v šumavské přírodě.

Také v návrhu, který připravuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, prozatím chybí pojistky proti živelné výstavbě v národním parku.

Průzkum rovněž ukázal, že:

62 % lidí souhlasí s názorem: „Je dobře, že ochránci přírody svoji blokádou upozornili na to, že v národním parku Šumava dochází ke kácení stromů, a tím rozpoutali debatu na toto téma.“ (Nesouhlasí 30 %)

Pouze necelá polovina – 47 % – považuje policejní zásah proti blokádě za „správný a adekvátní“ (nesouhlasí s tím 41 %).

V názoru na spor, jestli v národním parku kácet, „se veřejnost štěpí na dvě přibližně stejně velké skupiny: stoupence současného vedení národního parku (44 %) a sympatizantů ochránců přírody a přírodovědců (36 %)“.

56 % lidí si myslí, že v parku „by měla mít přednost ochrana divoké přírody a míst, kde žijí vzácné druhy zvířat, i když část lesu dočasně uschne kvůli kůrovci“ (nesouhlasí 35 %).

50 % soudí, že „ve vybraných částech [národního parku] měly napadené stromy ponechat přírodě, protože smyslem NP je uchovat divokou přírodu bez zásahů člověka“ (nesouhlasí 40 %).

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Lidé si na Šumavě přejí národní park, ne lunapark. Turisté očividně chtějí v národním parku obdivovat divokou přírodu, nikoli chodit od jedné atrakce ke druhé. Hejtmani, ředitel Stráský a developeři budou muset své nepopulární plány protlačit proti drtivému nesouhlasu veřejného mínění. Češi a Češky si na rozdíl od nich své vzácné přírody váží a chtějí o ni pečovat.“

„Právě výstavba nových lanovek, sjezdovek a turistických středisek se rýsuje coby středobod sporu o nový zákon o národním parku.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 11. 2011

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz