Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

IuRe vyzývá Pražany: nebuďte ovce a chtějte férovou opencard

24. 10. 2011 - PRAHA [Econnect/Iuridicum Remedium]

Pod heslem "Nejsme ovce - chceme anonymní opencard s fér podmínkami" probíhá na facebooku kampaň nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) za opencard bez shromažďování osobních údajů v databázích a bez cenově znevýhodněných předplacených kuponů na MHD. Organizace vyzývá Pražany, aby poslali pražskému magistrátu dotaz na zavedení nové karty a ukázali, že o férovou opencard stojí.

"Praha na základě neuspokojivých výsledků kontroly Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) slíbila, že do konce června 2011 zavede nový typ opencard, která nebude sbírat údaje a bude fungovat za stejných podmínek jako běžná karta. Slib ovšem nedodržela. Následně ÚOOÚ magistrátu uložil, aby do konce září 2011 předložil definitivní řešení, které umožní využívání personifikované opencard bez zpracování osobních údajů. Nehodláme jen čekat, kdy přijde další termín a s ním i oddálení zavedení nové karty," vysvětluje Kateřina Hlatká z IuRe.

"Spustili jsme proto systém, prostřednictvím kterého mohou lidé automaticky posílat dotaz na novou opencard přímo Magistrátu a dát zároveň najevo, že o férovou kartu bez sbírání údajů stojí. Čím víc nás bude, tím více Magistrát pocítí, že musí plnit své závazky, a že musí naslouchat názorům a přáním voličů," dodává.

Jednoduchý formulář k odeslání dotazu najdete na facebookových stránkách kampaně "Nejsme ovce - chceme anonymní opencard s fér podmínkami" a na stránkách www.slidilove.cz.

IuRe se obává, aby nový typ opencard nebyl spojen se zbytečnými omezeními, která by znevýhodňovala držitele nového typu karty proti držitelům karet současných. Podle vyjádření zástupců Magistrátu se například v současné době počítá s tím, že by vydání karty mělo být oproti vydání personalizované verze zpoplatněno. Rovněž nebude možné kartu v případě ztráty zablokovat a vystavit její duplikát. "Nevidíme žádný důvod, proč by se při vydání karty mělo postupovat jinak u personalizovaných karet a u tohoto nového typu karty.

Možnosti zneužití, kdy by si jedna osoba nechala personalizovat několik karet považujeme za marginální a nepravděpodobné. Pokud jde o blokaci karty nebo vystavení jejího duplikátu, tak zde jsme přesvědčeni, že pokud dotyčný prokáže papírovým potvrzením, které mu bude vydáváno spolu s kartou, že byl držitelem karty daného čísla, tak není problém blokaci ztracené karty provést a následně vydat duplikát karty," dodal Jan Vobořil z IuRe.

IuRe vede kampaň za férovou opencard od roku 2005. Na počátku září 2008 iniciovalo petici a která byla 16. listopadu 2009 doručena Radě hl.m. Prahy. Více než tisíc občanů v ní požadovalo zavedení skutečně anonymní a cenově nediskriminační karty opencard. Rada hl. m. Prahy petici do dnešního dne neprojednala. Je zřejmé, že petiční právo se u vedení Prahy netěší přílišné úctě, je tedy na čase zkusit, jestli je tomu stejně i s právem na informace.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

30. 10. 2011
30. 10. 2011

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz