Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Unikátní projekt 24 zahájí jubilejní 15. ročník MFDF Jihlava

21. 10. 2011 - JIHLAVA [Econnect]

Tři generace českých režisérů jsou podepsány pod výjimečným filmovým projektem, který ve světové premiéře zahájí jubilejní 15. festivalový ročník. Ten divákům na půdorysu letošního jednoho zářijového dne nabídne 24 krátkých filmů reprezentujících příslušné hodiny mezi půlnocí a půlnocí. Jejich autory jsou legendy české kinematografie Jan Němec, Jiří Krejčík či Drahomíra Vihanová, první dámy českého dokumenty Helena Třeštíková a Olga Sommerová nebo výrazní autoři nejmladší generace Martin Mareček, Erika Hníková, Vít Klusák, Filip Remunda či Robert Sedláček. 15. ročník MFDF Jihlava začíná v úterý 25. října a končí v neděli 30. října.

V porotách zasedne James T. Hong i jihlavský rodák vyhoštěný jako zpravodaj ČT z Ruska

Americký režisér James T. Hong, oceněný před čtyřmi lety v Ji.hlavě hlavní cenou za film 731: dvě tváře pekla, je letošním porotcem soutěže světových dokumentárních filmů. Cenu pro nejlepší dokument střední a východní Evropy a cenu Prix New Europe udělí italský nezávislý producent Paolo Benzi, děkan FAMU Pavel Jech, režisér a ředitel dokumentárního festivalu v Istanbulu Necati Sönmez a scénáristka, kritička a lektorka na baskické universitě Aida Vallejo. O nejlepším českém dokumentu rozhodnou malíř a sochař Jiří David, divadelní teoretička Terezie Pokorná, dokumentaristé Martin Dušek a Ondřej Provazník a jihlavský rodák a zpravodaj České televize Josef Pazderka. V rodinné porotě udělující tradičně cenu pro nejlepší experimentální film se potká filmařka a pedagožka Alice Růžičková se svým manželem Janem a syny Vítkem a Kajetánem.

Vittorio de Seta převezme Cenu za přínos kinematografii

Italský mistr imaginativního realismu filmu šedesátých let Vittorio De Seta, který ve svém díle vzdával hold životu a práci prostých lidí v jižní Itálii, uvede v Ji.hlavě osobně svou retrospektivu a převezme Cenu za přínos světové kinematografii. Z dalších průhledných bytostí, jak se jihlavská retrospektivní sekce jmenuje, se mohou diváci těšit na díla amerického videoartisty Billa Violy, brněnského rodáka a tvůrce proletářského filmu dvacátých a třicátých let Albrechta Viktora Bluma, španělského mystika José Val del Omara a americkou průkopnici počítačově vytvářených filmů Lillian Schwartz.

Docu soap a sociální reality již podruhé v jihlavském programu

Na loňskou úspěšnou sekci věnovanou nejnovějším formátům reality tv navážeme letos pestrým výberem docu soap, mockumentary či socialní reality. Z fiktivních dokumentů bude k vidění například film, který vzbudil před rokem obrovský rozruch ve Velké Británii. Snímek Zajetí prince Harryho se totiž zabývá možnými reakcemi na jeho únos při výkonu vojenské služby v Afgánistánu. Pozoruhodným projektem je také reality Poslanci z paneláku, která přiměje poslance britského parlamentu bydlet v nejchudších částech měst a regionů, za něž kandidují.

Doc-fi: Mezi dokumentem a fikcí

Nejnovější filmy úspěšně uvedené na festivalech v Benátkách a Locarnu představí sekce Doc-fi, která tradičně zkoumá tenké hranice mezi scénářem a improvizací, autenticitou a věrohodností. Zatímco Mauro Andrizzi, oceněný v Jihlavě za své Krátké filmy z Iráku, a Markus Lindeen sledují v Accidentes gloriosos různé okamžiky změny a proměny, režisér Rirkrit Tiravanjia se ve snímku Lung Neaw navštěvuje své sousedy ptá, co si člověk, který už žije v ráji, ještě může přát, a Alessandro Comodin nás v Giacomově létě uvede do příběhu o lásce na prahu dospělosti.

IDF Industry v Jihlavě | 24. – 30. října 2011

8 projektů East European Forum, 14 účastníků Ex Oriente Film, 9 prezentací Doc Launch, 248 dokumentů na East Silver Market, 4 autorské Master Classes, 3 profilové koprodukční snídaně, 3 případové studie, 3 dokumentární přednášky, 2 IDF lekce, 1 Interaktivní seminář, 1 Forum workshop, neformální večeře, Industry projekce, Industry setkání a večírky. Institut Dokumentárního Filmu zveřejnil detailní podobu Industry programu v Jihlavě. Podrobné informace, časy a místa konání najdete pod Industry programem, přehled a novinky o jednotlivých programových bodech a sekcích jsou k dispozici na Industry rozcestníku.

Doc Alliance Films

Filmový podzim s Doc Alliance Films startuje s novou doménou www.DAFilms.com a přináší filmové premiéry – ochutnávku filmů z výběru MFDF Jihlava. Od 17. do 24.10. to nejlepší z výběru Filmového festivalu MFDF Jihlava, sekce Doc Fi, snímků na pomezí dokumentárního a hraného filmu. Exkluzivně zdarma. Od 24. do 30.10. ochutnávka filmů oceněných v předešlých letech na MFDF Jihlava - výběr vítězných filmů sekce Mezi moři za posledních pět let. Exkluzivně zdarma na www.DAFilms.com.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz