Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zbytečné odpadky z Prahy by každoročně pokryly Staroměstské náměstí do výše 47 metrů

19. 10. 2011 - PRAHA [Econnect]

Množství odpadků, které by každoročně pokrylo pražské Staroměstské náměstí do výše 47 metrů, tedy nad úroveň Nuselského mostu, nebude muset končit na skládkách či ve spalovně, pokud ministr životního prostředí v novém zákoně zajistí, aby recyklace postupně stoupla na úroveň Německa. Vyplývá to z nových propočtů, jež udělalo Hnutí Duha.

Praha podle posledních statistik recykluje pouhých 12 % komunálního odpadu. Pokud by však recyklace stoupla na padesátiprocentní úroveň jako v Německu, město by každý rok využilo navíc 241 tisíc tun druhotných surovin, které nyní zbytečně vyhazuje.

Hnutí DUHA proto navrhuje, aby obce, které hodně třídí, byly zvýhodněny tím, že dostanou takzvanou recyklační slevu: nižší poplatky za skládkování zbytkového odpadu. Ministerstvo životního prostředí právě nyní dokončuje přípravy nového zákona o odpadech.

Recyklační sleva, kterou do něj Hnutí DUHA prosazuje, by motivovala radnice, aby po vzoru úspěšných evropských sousedů rodinám usnadnily třídění – takže separovat odpad bude nejen správné, ale také snadné. Mohou také umožnit domácnostem, aby třídily takzvaný bioodpad: zbytky z kuchyně či trávu a listí ze zahrad.

Celá Česká republika recykluje asi 20 procent komunálního odpadu. Ale například Německo stejně využívá polovinu veškerého odpadu, Nizozemsko 60 procent a belgické Vlámsko dokonce 72 procent. Česká ekonomika proto každoročně vyhazuje na skládky nebo spaluje kvalitní recyklovatelné suroviny za 3 miliardy korun.

Ivo Kropáček, vedoucí programu Odpady v Hnutí DUHA, řekl: „Praha i další města takhle naprosto zbytečně vyhazují statisíce tun kvalitních, recyklovatelných surovin. Pokud recyklace stoupne na úroveň úspěšných evropských států, jako je Německo, ušetříme místo na skládkách, kvalitní suroviny i peníze obcím i rodinám.“

„Ministr Chalupa by proto měl do nového zákona o odpadech zařadit takzvanou recyklační slevu – obce, které hodně recyklují, budou mít menší sazbu poplatků. Pro pražský magistrát i ostatní radnice musí být výhodné pomáhat domácnostem, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz