Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zpěvačka Susheela Raman vybízí k hudební pouti mezi Východem a Západem

18. 10. 2011 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

Susheela Raman se narodila indickým rodičům v Anglii, logicky tedy patří do škatulky "asijského undergroundu" či indicko-západních fůzí, podobně jako Asian Dub Foundation, Talvin Singh či Trilok Gurtu. Na rozdíl od nich se ale její hudba kategoriím ostře vzpírá. Susheela Raman se objeví na pódiu pražského Paláce Akropolis v pondělí 24. října v rámci cyklu koncertů Respect Plus.

Vyrůstala v Austrálii, kde zpívala rock a blues do té doby, než znovuobjevila své kořeny. V 22 letech odjela studovat k jedné z největších indických zpěvaček, Shruti Sadolikar. Na svém prvním albu Salt Rain pracovala 3 roky společně s kytaristou Samem Millsem, producentem prestižní značky Real World, který se stal jejím kapelníkem i manželem. I když album bylo nominováno na britskou cenu Mercury a zpěvačka zvítězila v cenách BBC World Music, získanou popularitu odmítla využít k tomu, aby upevnila svoji pozici v západním mainstreamu. Naopak, ještě víc se otevřela mimoevropským inspiracím. Zvuk dalšího alba, Love Trap, obohacuje hrdelní zpěv z Tuvy, cello, řecký klarinet i indické perkuse, a vedle skladeb z Indie, Ethiopie, je tu i překvapivá cover verze Joan Armatrading. Tvůrčím a originálním balancováním mezi Západem a Východem získala Susheela Raman světové renomé.

Album Music for Crocodiles inspirovaly cesty do jižní Indie, k jeho majestátnímu zvuku přispěl mix geniálního Islanďana žijícího v Los Angeles, Husky Huskvolda, který pracoval s Tomem Waitsem, Sheryl Crow či zvukovými experimentátory Fantomas. Do Evropy přijíždí letos Susheela Raman v rámci světového turné, které sahá od Bombaje přes Singapur, New York až po operu v Sydney. V Praze zpěvačka představí písně ze svého posledního, zatím nejlépe hodnoceného alba Vel, které vychází souběžně v Indii v partnerství renomovaného časopisu Rolling Stone. V jejím novém repertoáru se prolínají spirituální písně z Indie s vlastními, pomalými a hypnotickými baladami zpěvačky. "Když slyšíte jihoindickou hudbu s bluesovým feelingem, anebo klasiku Lou Reeda s příchutí Madrásu, tak jste v krajině jménem Susheela," píše o zpěvačce indický tisk.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz