Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brně probíhá unikátní návštěva zástupkyň občanských iniciativ z Kavkazu

12. 10. 2011 - BRNO [Econnect]

NESEHNUTÍ dnes v Brně na tiskové konferenci představilo zástupkyně šesti občanských iniciativ z Kavkazu a jejich projekty, které obdržely finanční podporu z České republiky. Po dobu deseti dnů se účastnice pobytu v ČR seznámí s prací významných českých nevládních organizací a v rámci exkursí náhlednou také do fungování vlivných českých médií. Jejich pobyt bude zakončen víkendovou školou, kde se společně se skupinou českých studentů a studentek budou věnovat otázkám etnických a národnostních konfliktů ve světě či výhodami a riziky moderních ekonomik. Návštěva je unikátní mimo jiné proto, že se zde setkávají obyvatelky dvou stran znesvářených válečnými konflikty – Gruzie a Abcházie.

Stejně jako aktivity NESEHNUTÍ se i podpořené projekty na Kavkaze zaměřují na rozličná témata. Ekologickou problematiku řeší projekt informující veřejnost o ekologickém významu abchazských hor a kampaň proti zastavění a vykácení bulváru v Batumi, sociálními otázkami se zabývá projekt podpory občanské angažovanosti vnitřně přesídlených osob v gruzínském regionu Imereti či vzdělávací program zaměřený proti šikaně a násilí na dětech v Tbilisi. Nechybí ani program rozvoje dobrovolnictví v Abcházii a vzdělávací aktivity pro děti o bezpečnosti silničního provozu.

„Setkání zástupkyň občanských iniciativ z Gruzie a Abcházie je poměrně vzácnou událostí, neboť po proběhlých válečných konfliktech režimy obou zemí budují mezi obyvatelstvem atmosféru nedůvěry a izolace. Obtížné je i samotné setkávání obyvatel, neboť mezi oběma zeměmi nefunguje běžný přeshraniční provoz.“ říká Milan Štefanec z NESEHNUTÍ. „Věříme, že společná setkání a práce občanských iniciativ může být jedním z kroků, který přispěje k opětovnému navázání zničených vztahů,“ dodává Martin Hyťha z NESEHNUTÍ.

Kavkazanky absolvují během desetidenního pobytu v Brně řadu návštěv ve zdejších neziskových organizacích a médiích, podniknou exkurzi do ekologického centra v Hostětíně a společně s českými studenty a studentkami absolvují třídenní víkendovou školu na Masarykově univerzitě. „Víkendová škola je jedinečná příležitost pro české studenty a studentky diskutovat zásadní společenská a politická témata s lidmi pocházejícími ze zemí, které plní titulní stránky novin. Je také obrovskou příležitostí pro účastnice z Kavkazu, získat pohled na problémy které řeší, optikou studentů a studentek z České republiky,“ komentuje smysl Víkendové školy Hana Chalupská z NESEHNUTÍ.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz