Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Drsnější než Rolling Stones a ošklivější než Beatles. Legendární The Pretty Things vystoupí poprvé v Praze

13. 10. 2011 - PRAHA [Econnect]

Neviděli jste naživo Beatles? Nestihli jste koncert Rolling Stones? Nevadí. Poslední z trojice britských legendárních rokenrolových kapel 60. let The Pretty Things vystoupí 21. října v Rock Café. Pretty Things s původními členy kapely Dickem Taylorem a Philem Mayem vystoupí v Praze vůbec poprvé.

Britská skupina The Pretty Things patří k pilířům rockové hudby, třebaže na rozdíl od Beatles a Rollings Stones nebyl po právu jejich význam doceněn tak, jak by si zasloužili. „Drsnější než Rolling Stones a ošklivější než Beatles“, to bylo hlavní motto muzikantů v kapele. V jejich hudbě se promítá rock, blues, psychedelický rock. Název kapely je odvozen od písně rokenrolové legenby Bo Didleyho "Pretty Things", což samo o sobě naznačuje zásadní inspiraci tvorbou průkopníka rokenrolu. Již v r. 1964 zaútočili svými singly do britských hitparád a rovnou zaujali přední umístění. Skupina procházela řadou personálních proměn, ale vůdčími osobnostmi zůstávali zpěvák Phil May a sólový kytarista a zpěvák Dick Taylor, oba dva uvidíme i na pražském koncertě.

Kromě ostatních hudebních zásluh, jsou Pretty Things pro rockovou historii významní tím, že vytvořili v r. 1968 úplně první rockovou operu S. F. Sorrow. Jistí pamětníci tvrdí, že kytarista the Who Pete Townshend byl tímto koncepčním projektem natolik ovlivněn, že na jeho základě napsal úspěšnou operu Tommy, která spatřila světlo světa až o rok později. Historie se k albu S.F. Sorrow zachovala macešsky a dodnes je považováno za "odvar" z Tommy, třebaže jeho prvenství nebylo nikdy zpochybněno. Projekt však minula mediální sláva. Přítelem kapely byl mj. i Jimmy Page, který se snažil v sedmdesátých letech na labelu Swan Songs prosadit jejich comeback. Kapela The Pretty Things zůstává významným milníkem britské rockové historie se spoustou alb a světových hitů na svém kontě. Zakládající členové kapely Dick Taylor a Phil May představí v Praze průřez téměř padesátiletou kariérou kapely, od svých počátků v 60.letech až do současnosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz