Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Evropském parlamentu dnes 40 europoslanců posnídalo produkty spravedlivého obchodu

13. 10. 2011 - PRAHA [Econnect]

Fairtradové snídaně (tj. snídaně z produktů tzv. spravedlivého obchodu) se dnes v Evropském parlamentu v Bruselu zúčastnilo na 40 europoslanců. Druhý ročník akce předčil očekávání: kromě poslanců snídali také zástupci Evropské komise, stálých zastoupení členských států EU, zaměstnanci evropských neziskových organizací i zástupci zemí globálního Jihu. Českou republiku reprezentovala europoslankyně Zuzana Brzobohatá. Evropský parlament již několik let kupuje pro svou spotřebu banány a kávu pouze ze systému fair trade.

Europoslanci si dnes ráno pochutnávali na marmeládách, džusech, kávě, čaji, sušenkách či banánech, které byly vyprodukovány za etických podmínek. Pozvání přijali i zástupci fairtradových družstev Dyborn Chibonga z Asociace drobných pěstitelů v Malawi (NASFAM) a John Kanjagaile, manažer exportu z družstva Kagera Cooperative Union (KCU) v Tanzánii.

Dyborn Chibonga apeloval na členy Evropského parlamentu, aby v rámci své práce v unijních výborech prosazovali skutečná řešení nerovnosti a chudoby a podporovali spravedlivý obchod. Připomněl problematiku veřejných zakázek, které by ve svých kritériích měly obsahovat i principy fair trade, odpovědnou spotřebu samotných evropských institucí i to, že by EU měla zajistit, že evropské firmy podnikají odpovědně a ctí jak legislativu, tak lidská práva.

Fairtradové snídaně se zúčastnila i Zuzana Brzobohatá, poslankyně Evropského parlamentu a členka skupiny europoslanců, kteří se (nezávisle na svém stranickém zařazení) snaží o podporu fair trade v rozhodnutích EP.

Restaurační zařízení Evropského parlamentu v Bruselu spotřebovávají výlučně fairtradové banány a kávu. V roce 2009 činila spotřeba 5275 kg banánů a 9000 kg kávy. Ke spotřebě fairtradových surovin na svých úřadech se oficiálně v České republice přihlásily města Vsetín a Litoměřice, kterým byl v září 2011 udělen status Fairtradové město (fairtradovamesta.cz).

Obraty fairtradových produktů se ve světě zvyšují rok od roku. V Německu se obrat produktů Fairtrade zvýšil v loňském roce oproti r. 2009 o 27 procent, ve Velké Británii o 47 procent nebo v Rakousku o 21 procent. V České republice činil tento rozdíl rekordních 60 procent.

Snídani organizovala Fair Trade Advocacy Office, platforma zřízená třemi velkými sítěmi evropských fairtradových organizací: Fairtrade International (FLO), World Fair Trade Organization – Europe a European Fair Trade Association. Kancelář se snaží prosadit principy spravedlivého obchodu na úrovni evropských institucí a v rámci politik Evropské unie. Cílem kanceláře je také zajistit, aby Evropská unie ve svých obchodních vztazích myslela i na prospěch drobných znevýhodněných pěstitelů a chudých zaměstnanců v rozvojových zemích.

Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, porušování lidských práv či devastace životního prostředí.

NaZemi – společnost pro fair trade prosazuje globální rozvojové vzdělávání do škol i mimo ně, zasazuje se o zodpovědnost firem v jejich dodavatelském řetězci a propaguje fair trade jako účinnou podporu chudým pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí. Do 1. dubna 2011 existovala pod názvem Společnost pro Fair Trade.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz