Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

La Strada zahajuje kampaň na podporu vykořisťovaným cizincům a cizinkám

6. 10. 2011 - PRAHA [Econnect]

6794, takový je celkový počet telefonátů od obchodovaných a vykořisťovaných osob, zákazníků žen nucených k prostituci či lidí, kteří se chtějí vykořisťování vyhnout a zavolali na SOS a Info linku organizace La Strada Česká republika od roku 1996 až do června 2011. Přestože se klientela organizace za 15 let existence linky změnila, lidé pracující v otrockých podmínkách se v České republice objevují stále. A právě jim nabízí La Strada služby prostřednictvím dnes zahájené kampaně.

Obchodování s lidmi a závažné formy pracovního vykořisťování bohužel zůstávají v řadě případů skryté a bez postihu. „Počty lidí odsouzených za trestný čin obchodování s lidmi do prostředí prostituce se každoročně pohybují v řádu jednotek či maximálně dvou desítek. Předmětem kritiky i na mezinárodní úrovni je ale zejména fakt, že do dnešního dne nebyl v České republice doposud nikdo pravomocně odsouzen za zločin obchodování s lidmi za účelem nucené práce či jiných forem vykořisťování,“ upozorňuje Petra Kutálková, zástupkyně ředitelky. Nevládní organizace však odhadují, že v České republice jsou vykořisťovány řádově stovky především cizinců a cizinek. Tito lidé se však pouze obtížně domáhají svých práv a mnohdy netuší, že se o to vůbec mohou pokusit.

Tuto situaci si klade za cíl zlepšit nová kampaň organizace La Strada k 15 letům Info a SOS telefonní linky. „Info a SOS linka La Strada, která nyní nabízí možnost bezplatného volání a pravidelných konzultací ve 4 cizích jazycích, je tak ještě blíže konkrétním vykořisťovaným lidem, a to nejen v oblasti sexbyznysu, ale i v rámci dalších sektorů služeb a zaměstnání.“ sděluje Ina Avramioti, vedoucí Info a SOS linky. „Nejčastěji volají lidé, kteří pracovali na stavbách a v úklidových službách, k vykořisťování však dochází i v dalších sektorech, např. lesnictví, potravinářský průmysl nebo sezonní práce,“ dodává Petra Kutálková.

Organizace La Strada rozšiřováním služeb Info a SOS linky reaguje na stále se měnící potřeby obchodovaných a vykořisťovaných osob. Situace v oblasti obchodování s lidmi a tedy i klientela se totiž za patnáct let v mnohém změnila. „Impulsem pro zahájení aktivit v oblasti prevence obchodování s lidmi v České republice se stala situace po roce 1989, kdy se začaly objevovat první případy českých žen obchodovaných za účelem prostituce do tzv. západních zemí.“ vzpomíná Petra Kutálková na začátky činnosti organizace. „Projekt La Strada začal fungovat v České republice díky iniciativě holandských ženských organizací, které na nečekaný příliv Češek reagovaly již v roce 1995,“ dodává. O tři roky později, již jako samostatná organizace, La Strada v ČR zřídila první telefonickou linku zaměřenou na prevenci obchodování se ženami, jejíž důležitou součástí se stalo poradenství před cestou do zahraničí.

Teprve mnohem později se telefonáty na SOS linku začaly ve větší míře týkat případů vykořisťovaných cizinek v České republice. „V současné době tvoří naši klientelu jak cizinci a cizinky, kteří byli vykořisťovaní v České republice, tak i např. české ženy nucené k prostituci zde či v zahraničí,“ říká Ina Avramioti, vedoucí linky. „O čem se ale též málo mluví, jsou případy českých mužů obchodovaných do zahraničí. I ti se mohou obrátit na naši linku,“ dodává.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz