Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Skauti budou vybírat peníze na 13. školu. V neděli začne osmý ročník sbírky Postavme školu v Africe

7. 10. 2011 - PRAHA [Econnect]

Stavbou symbolické školy zahájí v neděli 9.10. Člověk v tísni spolu s českými skauty osmý ročník sbírky Postavme školu v Africe. Dary české veřejnosti letos mají pomoci postavit již 13. sbírkovou školu na chudém etiopském venkově, v Debre Sina.

Sbírku Postavme školu v Africe odstartují skauti a skautky s ČvT tuto neděli 9. října ve 14 hodin v centru Prahy. Na Náměstí Republiky skauti vybudují velký model školy z papírových krabic, na které budou vybírat peníze od kolemjdoucích Pražanů. Fotografie školy pak poputuje jako pozdrav dětem do Etiopie. Podpořte stavbu školy příspěvkem na sbírkové konto 222 444 555 / 0300 či posláním DMS AFRIKA na číslo 87 777 (Cena DMS je 30 Kč).

Od 9. do 14. října budou skauti ve více než čtyřech desítkách měst v České republice vybírat do kasiček a pořádat řadu doprovodných akcí. „Pro děti je to příležitost, jak pomoci svým vrstevníkům na druhém konci světa. Je jedno, jestli jde o vybírání do kasiček, pořádání charitativního koncertu nebo výstavy. Mohou tak lépe pochopit hodnoty, které se snažíme předávat – aktivně se zapojit a starat o svět kolem sebe, právě tak, jako při sbírce Postavme školu v Africe,“ řekl koordinátor sbírky Vojtěch Marek.

Třináctou sbírkovou školu začíná ČvT budovat v hornaté oblasti Debre Sina (150 km severovýchodně od Addis Abeba). Nová škola bude stát v areálu jediné stávající školy pro dvacetitisícové město, do jejíchž 22 tříd chodí 3042 dětí. Kvůli přetlaku se tu žáci musí učit kratší dobu a na směny, i tak se ale v jednotlivých třídách tísní až 70 žáků. „Nová škola v první řadě zredukuje systém směn ve vyučování. Díky tomu bude možné zahrnout do výuky celou osnovu a dodržet vyučovací standard. Studenti tak dostanou kvalitnější vzdělání,“ upřesnil Ketsela Lemma, který ma v Debre Sina na starosti kvalitu vzdělání.

Díky sbírce Postavme školu v Africe postavil ČvT v Etiopii od roku 2005 již 12 nových škol pro více než 3000 dětí. Nové budovy mají velká okna, jsou zařízené nábytkem i školními pomůckami a některé z nich jsou opatřeny i střešními sběrači vody. Vedle samotné stavby škol Člověk v tísni v Etiopii vzdělává učitele. „V naší dvanácté škole v Umbulo Dikkichcha, má všech 7 učitelů středoškolské pedagogické vzdělání a roční nástavbu na vysoké škole, což je na etiopské poměry velmi nadstandardní. Lepší výuce pomohou vedle moderních vyučovacích metod i prostornější třídy, v nichž budou děti moci lépe udržet pozornost,“ popisuje nedávnou otevřenou školu Dana Plavcová, koordinátorka etiopských projektů ČvT.

Důležitost vzdělání pro chudou Etiopii

Etiopie je jednou z nejchudších zemí světa a právě nízká úroveň vzdělání – polovina dospělých obyvatel Etiopie je negramotná – její chudobu prohlubuje. „Věříme, že podpora přístupu ke vzdělání je nejlepší způsob, jak pomoci Etiopanům dostat se z kruhu chudoby,“ říká Dana Plavcová. Například v zemědělství používají nevzdělaní farmáři zastaralé zemědelské metody a bez schopnosti číst se můžou hůře učit novým; často nejsou schopni čelit následkům pravidelného sucha a přicházejí o úrodu i stáda svých zvířat.

I když se dostupnost vzdělání v Etiopii zlepšuje (zatímco v roce 1992 chodilo do školy jen jedno z pěti dětí školního věku, nyní je poměr opačný), musí etiopské děti překonávat mnoho překážek: mnohé z nich denně podstupují několik kilometrů dlouhou cestu do školy, v temných a přeplněných třídách hliněných škol se musí látku učit nazpaměť, protože zde nejsou žádné základní pomůcky.

Náročné podmínky a neatraktivní forma výuky řadu rodičů odradí. Mnohé děti tak do školy ani nenastoupí, nebo z ní předčasně odejdou. Namísto výuky děti často pomáhají rodičům – nosí vodu či sbírají dříví na otop, starají se o mladší sourozence, nebo rodině pomáhají vydělávat peníze. Rodiče je také posílají na práci do města, což děti vystavuje riziku obchodování s lidmi. V dospělosti se pak tito lidé věnují pomocným, nekvalifikovaným zaměstnáním, pracují jako námezdní dělníci, pomocnice v domácnosti, nebo farmáři.

Zahájení sbírkového týdne Postavme školu v Africe a stavba papírové školy

Kdy: Neděle 9. 10., 14:00 – 15:00
Kde: Praha, Náměstí Republiky

Sbírku Postavme školu v Africe slavnostně odstartují skauti hrou a stavbou symbolické školy z papírových krabic. Škola vyroste na Náměstí Republiky před obchodním domem Palladium, stavba začne ve 14 hodin. Krabice získají skauti v terénní hře po Praze a k postavení papírové školy jim pomohou finanční příspěvky české veřejnosti. Skauti si tak spolu s vybíráním symbolicky vyzkouší i stavění školy. S postavenou školou se skauti vyfotí a fotografii zašlou jako pozdrav etiopským školákům. Na místě bude informační stánek, výstava fotografií z Etiopie a o rytmický průběh akce se postarají bubeníci na africké bubny. Další akce jako jsou výstavy, koncerty a divadelní představení proběhnou v mnoha dalších sbírkových městech (seznam měst a doprovodných akcí zde, kontakty na organizátory regionálních akcí na vyžádání zašle Jan Žáček).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz