Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival 4+4 dny v pohybu se zaměřuje na téma štěstí v životě

10. 10. 2011 - PRAHA [Econnect]

„Štěstí hledejte na Národní 36!“ – to bude platit od 15. do 22. října, kdy se v nevyužívané budově bývalého ÚLUVu (Ústředí lidové umělecké tvorby) zabydlí mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Hlavním lákadlem v rámci projektu Místa činu, jehož cílem je oživovat zanedbané, ohrožené, ale jinak zajímavé prostory, se stane rozsáhlá výstava současného českého umění nazvaná Štěstí. Připravuje ji dvacet tři předních tuzemských kurátorů a šedesát umělců, kteří přinesou ve dvou patrech své vlastní pohledy na téma štěstí v současném životě.

„Oslovení umělci nepracují pouze s daným tématem, ale reagují také na samotný prostor ÚLUVu,“ říká Denisa Václavová, dramaturgyně programu. Od soboty ožije objekt ÚLUVu, který byl roku 1936 architektem Oldřichem Starým koncipován původně jako galerijní a reprezentační prostor, dalšími akcemi: videoartem, instalacemi, divadelními představeními, symposii, přednáškami o architektuře, komentovanými procházkami, DJs party a nebude chybět umělecký bar a knihkupectví s uměleckými knihami. „Z bohatého programu bychom chtěli vyzvednout večer věnovaný nedávno zesnulému Jánu Mančuškovi, jednomu z nejvýznamnějších českých vizuálních umělců,“ doplňuje Denisa Václavová.

„Objekt bývalého ÚLUVu je stále vhodný i přes svůj chátrající stav k uspořádání výstavy, jeho místnosti, chodby a sály jsou skvělou galerií. Prostor již známe, ale zároveň máme možnost si v něm vyzkoušet nové věci,“ vysvětluje Denisa Václavová. Návštěvníci tak budou moci v jeho prostorách dále zažít premiéry nových představení Jiřího Adámka a NANOHACH, večer o zlínské architektuře na téma „Zlín sobě“, večer lechtivého videoartu na hranici vkusu z archivu Vědecko-výzkumného pracoviště AVU, čtyři sympózia pro umělce a kulturní manažery ve spolupráci s Institutem umění - Divadelním ústavem nebo přednáška Václava Cílka o návštěvě Araratu.

Speciální program pro ÚLUV připravuje například časopis Fotograf, platforma ArtMap a čtrnáctideník A2 (na téma záchrana ohrožených a opuštěných budov). Festival v ÚLUVu zakončí koncert formace Požoň sentimentál, která hraje novou hudbu. Z ÚLUVu také budou vyrážet komentované exkurze na Barrandov. Jako svoji základnu si ÚLUV zvolil také německý soubor Invisible Playground s projektem městských her Field Office (Zpravodajská buňka), který nabídne všem zájemcům možnost zahrát si bojovku v historickém centru Prahy a prožít tak nevšedně místa, kterými se normálně bez zájmu prochází.

Festival 4+4 dny v pohybu letos proběhne od 15. do 22. října kromě ÚLUVu také v divadle Archa, divadle Alfred ve dvoře, MeetFactory, Hale ALTA 30, ve Vršovicích a na dalších místech. K letošním dalším zahraničním hostům patří například slavné německo-britského uskupení Gob Squad s představení Before Your Very Eyes, kde na jevišti za jednostranným zrcadlem účinkují dětští performeři ve věku od osmi do čtrnácti let, nejvtipnější skandinávský soubor Jo Strømgren Kompani s představením o pijácích kávy, projekt brazilského herce, režiséra a producenta Joelsona Gussona nazvaný Cyborg Manifesto na téma kultu krásy a plastické chirurgie, premiéra „supermanovského“ živelného představení předního česko-italského tanečního souboru Deja Donne, projekt Haircuts By Children (Nechte se ostříhat dětmi) kanadských Mammalian Diving Reflex, nebo provokativní a vizuálně působivá inscenace Ökö slovensko- švýcarského souboru T-d´U v režii Martina Kukučky, polovina dua SKUTR.

Na letošním festivalu představí premiéry také čeští tvůrci: režisér, scénárista a herec Jiří Havelka s divadlem Vosto5 uvede nové představení Pérák – Na jméně nezáleží. Rozhodují činy!, výjimečný režisér a divadelní publicista Jiří Adámek připravuje se souborem Boca Loca Lab premiéru nového představení Požár, soubor Handa Gote Research & Development a choreografka a tanečnice Veronika Švábová ve svém novém představení Mraky pátrá po dějinách vlastní rodiny, a pražskou premiéru svého nového představení Suna No Onna (Písečná žena) uvede také choreografka Lea Švejdová a soubor NANOHACH.
Část letošního projektu Místa činu se odehrává také ve čtvrti Vršovice, kde proběhnou komentované procházky po industriálních stavbách, přednáška o pražském potoku Botiči či bude otevřena galerie současného umění v nevyužívané vršovické proluce.

Hlavním programem je 22. října sportovně-umělecký večer nazvaný Bohémové na Bohemce s podtitulem „Co se stane, když se umělec netrefí do míče“ vytvořený pro stadion Bohemians 1905 ve vršovickém Ďolíčku, na kterém se podílí řada umělců. „Na stadion vypustíme blíže nespecifikované stádo umělců, kteří ctí pouze svou ničím nespoutanou imaginaci. To vše v průběhu standardního fotbalového tréninku Juniorky Bohemians 1905. Experiment, jehož výsledek změní svět fotbalu navždy. Jako už tolikrát na Bohemce,“ lákají na neobvyklou akci tvůrci.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz