Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studenti dnes budou diskutovat s politiky o korupci

10. 10. 2011 - PRAHA [Econnect]

Jeden svět na školách dnes pořádá debatu studentů středních škol se zástupci politických stran na téma korupce. Mladí lidé budou diskutovat o postavení korupce ve společnosti, vztahu korupce a politiky, i konkrétních korupčních kauzách. Debata je realizována v rámci letošní konference Forum 2000: „Demokracie a právní stát“.

Debata Naše korupce je součástí projektu Kdo jiný?, programu Jeden svět na školách, společnosti Člověk v tísni, zaměřeného na podporu aktivního občanství mladých lidí. Navazuje na Studentské volby 2010, setkání studentů s politiky – Naše Praha a Naše minulost, i další aktivity pořádané pro středoškolské studenty na téma korupce během festivalu Jeden svět 2011.

„Mladí lidé považují korupci za jeden z nejzávažnějších problémů České republiky. Tento názor často slýcháme od studentů středních škol a potvrdilo jej také několik dotazníkových šetření, která jsme realizovali. Z našich průzkumů také dále vyplývá, že mladí lidé politikům příliš nedůvěřují. Debata Naše korupce, stejně jako debaty a aktivity předchozí, jsou příležitostí se ptát, naslouchat a diskutovat. A to pro obě strany – jak pro mladé publikum, tak pro pozvané politiky,“ říká ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Právě studenti dnes dostanou šanci zeptat se politiků na postavení korupce ve společnosti, provázanost korupce s politikou či konkrétní korupční kauzy. „Mám právo zasahovat do dění na politické scéně. Jsem občan, kterého zajímá, za jakého režimu a vlády ve své zemi žije. Myslím si, že úplatkářství je úplatkářství a týká se nás všech. Proto jsem zvědavá, jak se k tomuto tématu staví členové politických stran,“ vysvětlila jedna z účastnic setkání, studentka SOŠ Hnězdenská na Praze 8 Michaela Berkovičová.

Setkání proběhne od 12 do 13.30 hod. v prostorách budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 a účast přislíbili: Mikuláš Ferjenčík (ČPS), Marie Benešová (ČSSD), Ondřej Liška (Strana zelených), Pavel Severa (TOP 09) a Karolína Peake (Věci veřejné). Moderátorem akce bude Jan Urban (VŠ pedagog New York University in Prague).

Osloveny byly politické strany, které ve Studentských volbách 2010 organizovaných programem Jeden svět na školách získaly více než pět procent hlasů a mají zastoupení ve všech krajích České republiky. S výjimkou ODS vyslaly své zástupce na debatu všechny oslovené strany.

Debata je organizována ve spolupráci s Nadací Forum 2000 a proběhne jako doprovodná aktivita letošní konference Forum 2000: „Demokracie a právní stát“.

O programu Jeden svět na školách

Vzdělávací program Jeden svět na školách nabízí školám dokumentární filmy a doprovodné metodické pomůcky k výuce aktuálních témat současného světa a novodobé historie. Mnohaleté zkušenosti programu ukazují, že právě audiovizuální materiály mají mimořádný potenciál k oslovení žáků základních a středních škol. Výukové sady programu využívají pedagogové na více než 2 800 základních a středních škol v ČR. Program se již několik let realizuje i v zahraničí (na Slovensku, v Polsku, Estonsku, Rumunsku, Švédsku, Německu, Libanonu aj.). Více informací o programu JSNŠ naleznete na: www.jsns.cz, o Studentských volbách zde: http://www.jedensvetnaskolach.cz/index2.php?id=424.

O Nadaci Forum 2000

Nadace Forum 2000 usiluje o identifikaci klíčových problémů, kterým čelí naše civilizace. Zkoumá cesty, jak zabránit eskalaci konfliktů, jejichž hlavními komponenty jsou náboženství, kultura nebo etnická příslušnost. Poskytuje platformu pro otevřenou diskusi o těchto důležitých tématech a podporuje globální dialog. Prostřednictvím svých aktivit také usiluje o podporu demokracie v nedemokratických zemích a o rozvoj občanské společnosti, respektu k lidským právům a náboženskou, kulturní a etnickou toleranci v mladých demokraciích.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz