Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský festival ptactva 2011 už zná výsledky

3. 10. 2011 - PRAHA [Econnect/ČSO]

Na 50 tisíc dospělých i dětí ze 37 zemí Evropy a střední Asie přijalo o právě uplynulém víkendu pozvánku BirdLife International ke sledování zázraku ptačího stěhování. U nás organizovala Česká společnost ornitologická, český partner BirdLife International, 40 akcí po celém území státu.

Letošní Evropský festival ptactva měl rekordní účast. Zapojilo se 37 partnerských organizací BirdLife International ze 37 států Evropy a střední Asie – od Portugalska po Kazachstán a od Kypru po Finsko se konalo přes 2 tisíce různých akcí. A ptáci jako obvykle své obdivovatele nezklamali. Účastníci napočítali celkem přes 4 miliony ptáků táhnoucích do svých teplejších zimovišť.

BirdLife International pořádá každoroční Evropský festival ptactva, aby poukázal na ptačích migrací a nutnost ochrany ohrožených druhů i jejich prostředí. „Touto společnou akcí, za podpory široké veřejnosti, vysíláme jasný signál o potřebě ochrany ptačích tahových cest napříč kontinenty,“ říká Fritz Hirt, koordinátor letošního Evropského festivalu ptactva. „Stále hlasitěji je také slyšet požadavek na zachování přírodní rozmanitosti.“

Akce, které partneři BirdLife letos připravili, byly zaměřené hlavně na ochranu stěhovavých ptáků na hnízdištích, na tahových cestách i na zimovištích. Účastníci akcí zaznamenávali všechny pozorované ptáky a výsledky hlásili do střediska ve Švýcarsku, kde z došlých hlášení vybrali několik zajímavostí:

Ornitologické zajímavosti

Mnoho zemí hlásí velká hejna špačků, díky čemuž je špaček jedním z nejčastěji pozorovaných druhů letošního Evropského festivalu ptactva.
Během jedné akce v Maďarsku se podařilo odchytit skutečnou raritu – strnada malinkého (Emberiza pusilla), což je teprve čtvrtý zjištěný výskyt tohoto druhu v Maďarsku.

Z Litvy je hlášeno pozorování více než 6 tisíc jeřábů popelavých (Grus grus).

Akce v Česku

Na přípravě akcí v Česku se bez nároku na odměnu podílelo přes stovku dobrovolníků, amatérských i profesionálních ornitologů a místních znalců ptactva. Dohromady během soboty a neděle připravili 40 jednotlivých akcí, jichž se účastnilo 1205 návštěvníků, kteří pozorovali skoro 40 tisíc ptačích jedinců (přesně 38 943) náležejících 149 druhům. Jednotlivé akce probíhaly po celém území státu a na většině z nich se mohli návštěvníci seznámit i s tradiční metodou sledování ptáků – s kroužkováním.

„Bezprostřední kontakt s drobným ptáčkem je zvláště pro děti nezapomenutelným zážitkem,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. „Protože ale chytat ptáky v přírodě mohou jen vyškolení kroužkovatelé, mnoho lidí si právě tento zážitek nenechá uniknout. Když člověk vidí třeba útlé králíčky ohnivé a představí si obrovskou cestu, kterou musejí překovat, snad si uvědomí i naprostou nezbytnost ochrany ptáků napříč státy a kontinenty.“

Nejpočetnějšími ptáky během festivalu ptactva v Česku byli špaček obecný (16 287 jedinců), kachna divoká (4 268 jedinců) a husa velká (3 037 jedinců). Přes tisíc bylo i čejek chocholatých, racků chechtavých a lysek černých. Naopak jen jedinkrát pozorovali účastníci poláka kaholku (Jivjanské rybníky), labuť zpěvnou (Tovačovské rybníky), břehouše rudého (Josefovské louky) nebo sýčka obecného (Chomoutovské jezero). Zatímco první tři přes naše území vzácně protahují, sýček je příkladem dříve zcela běžného a nyní téměř vyhynulého druhu. Na našem území už hnízdí jen na posledních dvou lokalitách a během několika let zřejmě vymizí zcela.

Členy i vedení ČSO naopak velice potěšilo, že jeden z nejvzácnějších druhů, břehouš rudý, se objevil v Ornitologickém parku Josefovské louky. Toto území totiž postupně vykupuje ČSO a upravuje jej tak, aby vytvořilo tahovou zastávku a časem i hnízdní lokalitu pro ohrožené mokřadní ptáky. Výskyt velmi vzácného druhu, jakým břehouš rudý bezesporu je, dokazuje, že tento unikátní projekt již přináší své výsledky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz