Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Partnerství pomůže obcím a sdružením bezplatně ošetřit stromy

3. 10. 2011 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Významné stromy v republice mohou opět díky projektu Zdravé stromy pro zítřek získat poukazy na bezplatné arboristické ošetření, které již třetím rokem uděluje Nadace Partnerství ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. O bezplatné ošetření stromů mohou obce, školy, občanská sdružení a další organizace žádat až do 11. listopadu.

Vybrané stromy pak na jaře příštího roku ošetří odborníci s mezinárodním certifikátem European Tree Worker (Evropský arborista). Cílem projektu Zdravé stromy pro zítřek je podpora kvalitního odborného ošetřování stromů a zvyšování povědomí veřejnosti o této činnosti.

Ačkoliv je mezi širokou veřejností běžným názorem, že pečovat o stromy dokáže každý, opak je pravdou. Stromy mají vysokou společenskou i historickou hodnotu, a proto by se o ně měli starat skuteční odborníci. „Zdravé stromy pro zítřek jsou proto skvělým řešením pro malé obce, školy nebo sdružení, které chtějí ošetřit významný strom, ale na potřebnou odbornou péči nemají peníze. Větší města podle zkušenosti z předchozích let zase oceňují především získání informací, jak ověřit kvalitu nabízených služeb, a kontakty na prověřené certifikované arboristy,“ uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Které stromy mají šanci poukaz na bezplatné ošetření získat? „Při výběru stromů nebude hrát roli velikost stromu ani jeho stáří. Komise se zaměří zejména na potřebnost odborného zásahu, historii stromu a jeho význam pro místní obyvatele. Podrobné informace o žádosti a úplné podmínky pro udělení poukazu mohou zájemci nalézt na stránkách www.stromzivota.cz,“ doplňuje Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Stromy na jaře roku 2012 ošetří kvalifikovaní pracovníci s mezinárodním certifikátem Evropský arborista, kteří prošli zkouškou prokazující úroveň jejich odborných znalostí. „Tito arboristé jsou schopni při své práci zohlednit současně zdravotní stav stromu i požadavky okolního prostředí. Navíc využívají takové způsoby ošetření, které stromu neublíží, ale naopak prospějí,“ vysvětluje význam certifikátu Dana Štechová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. Pokud tedy chtějí zaměstnanci úřadů o strom kvalitně pečovat, neměli by se spoléhat pouze na slovní potvrzení odbornosti. Je důležité se zajímat o osvědčení, znalosti a způsob práce. Certifikát může sloužit jako vhodné vodítko.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 238 miliónů korun 2 722 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. je neziskovým sdružením odborníků - profesionálů v oboru sadovnictví a krajinářství (zahradní a krajinářská tvorba). Činnost společnosti je spojena s úsilím pracovníků, zaměřeným na zvyšování kvality životního prostředí, popularizaci otázek zeleně v sídlech a krajině jako významného prvku životního prostředí, růst odborné úrovně v oboru a k posílení společenského postavení oboru i jeho zastánců a pracovníků.

Zdravé stromy pro zítřek jsou společným projektem Nadace Partnerství a Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. Cílem je podpořit kvalitní odborné ošetřování stromů a zvyšování povědomí o této činnosti. Certifikace European Tree Worker jako jediná v České republice poskytuje záruku, že arborista prošel komplexní zkouškou, která prokazuje náležitou úroveň jeho odborných znalostí. Nadace Partnerství ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbou, o. s. poskytne vybraným žadatelům poukaz na bezplatné ošetření jednoho vzrostlého stromu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz