Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pražané mohou vzkázat firmám: Vyžadujeme dodržování lidských práv v byznysu

29. 9. 2011 - PRAHA [Econnect/NaZemi]

Pokřikující budka v centru Prahy bude letos hlavní atrakcí happeningu ke Světovému dni důstojné práce. Do budky si může jít zakřičet kdokoli – dá tím hlas dodržování pracovních i lidských práv při výrobě zboží. Fotopetice bude předána na Den lidských práv 10. prosince zástupcům nadnárodních i českých společností. Akce se uskuteční v úterý 4. 10. a středu 5. 10. na Jungmannově náměstí od 10 do 17 hodin (hosté zváni na 4. 10. na 11. hodinu) a ve čtvrtek 6. 10. na rohu Kozí a Kobližné v Brně od 10 do 17 hodin.

„Firmy si musí uvědomit, že české spotřebitele čím dál víc zajímá, kde se ušilo jejich oblečení, vyrobily hračky nebo vypěstovalo exotické ovoce,“ říká Anna Lazorová, vedoucí programu Odpovědnost firem organizace NaZemi.

Budka kampaně Máme hlas (www.budkanazemi.cz) své turné po českých městech a letních festivalech odstartovala letos v srpnu. „Džíny, počítače, hračky, ale i exotické ovoce se k nám dovážejí z rozvojových zemí, kde jsou často vyprodukovány za nelidských podmínek,“ popisuje Anna Lazorová. „Diskuse a ohlasy lidí přímo z jednotlivých míst značí, že Čechům začíná záležet na podmínkách, v nichž vzniklo zboží denní potřeby.“ Kampaň Máme hlas organizuje nevládní společnost NaZemi, která ve spolupráci se zahraničními partnery mapuje pracovní podmínky v rozvojových zemích. Akce je součástí širší iniciativy Byznys a lidská práva, kterou realizují kromě NaZemi organizace Amnesty International a Ekologický právní servis. Světový den důstojné práce se mezinárodní slaví 7. října.

Z výzkumů NaZemi a jejích partnerských organizací v r. 2010 například vyplynulo, že ve vietnamských továrnách na outdoorové oblečení pracují dělníci až 16 hodin denně 6 dnů v týdnu. Právě odtud, a také z Číny, se dováží v Česku tolik oblíbené oděvy pro volný čas. „Často nejsou propláceny přesčasy, továrny zadržují mzdy a dělníci se nesmějí sdružovat v nezávislých odborech,“ popisuje Anna Lazorová, která se výzkumu ve Vietnamu sama účastnila. Organizace NaZemi pak podnikla průzkum na českém trhu mezi zahraničními i českými firmami, aby zjistila, které z nich znají a řeší podmínky v jejich dodavatelských řetězcích – úplné minimum. Z dalšího výzkumu u dodavatelských továren pro výrobce hraček Disney se ukázalo, že továrna mimo jiné najímá nezletilé a dětské dělníky, kteří pracují stejně dlouho jako dospělí.

Pražský happening podpoří svou účastí osobnosti, jako jsou politolog Jiří Pehe, politik Matěj Stropnický, dokumentarista Vít Janeček, socioložka Tereza Stőckelová a další. K petici se mohou lidé připojit buď osobním navštívením fotobudky, nebo mohou fotografie zájemci nahrávat přímo na web www.budkanazemi.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz