Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní festival Tančící vesnice upozorňuje na jazyky na pokraji zániku

4. 10. 2011 - PRAHA [Econnect/mamapapa]

Mezinárodní festival Tančící vesnice, který se koná 7. až 9. října 2011, je součástí projektu Phonart. V minulých dvou letech se občanské sdružení mamapapa věnovalo problematice „Ztracených jazyků“. Ty jsou hlavním tématem mezinárodního soundartového projektu Phonart. V něm se setkávají partneři čtyř organizací – Enterprise Z (Rakousko), Mani D:O:O: (Chorvatsko), Ring Ring (Srbsko), a mamapapa o.s. (Česko). Každý z partnerů pracuje s určitým jazykem, který je na pokraji zániku. Výsledky této vzájemné spolupráce budou představeny českému publiku na festivalu. Vstup na festival je volný.

Program začíná v 10 hodin a vystoupí v něm Sara Gigante a Lila Cona ze Srbska s přednáškou Aromanian, jazyk a kultura, dále bude hovořit vedoucí Oddělení starých jazyků Katedry biblických věd KTF UK PhDr. Josef Bartoň, Th.D. o lužické srbštině a Michael Kasper, ředitel muzeí Montafoner v Rakousku o rakouských minoritách.

V sobotu 8. 10. festival pokračuje ve vesnici Kosoř, Samota 48, v malebném prostředí Černé rokle na okraji Prahy. Zde vystoupí maďarský skladatel a hudebník Tibor Szemző, zakládající člen hudební skupiny Group 180. Rakouská houslistka Mia Zabelka, představitelka improvizované hudební scény. Svetlana Spajić zpěvačka tradičních srbských a balkánských písní, která používá unikátní hlasové techniky. Mamapapabanda, mezinárodní skupina výtvarníků a hudebníků, která hraje vlastní hudbu nezařaditelného stylu, který nazvali „nomadinfluenze“. Obsahuje prvky rakousko uherského a balkánského folklóru, slovanských měšťanských šlágrů a punku. Duo Martin Janíček z Prahy a Guy van Belle z Belgie míchají manipulovaný text a nahrané a generované zvuky. Mladý umělec Filip Jakš pracuje s tématem jazyka určitých míst, tvoří arytmické kolekce zvuků a hlasů - Asstma. Sociolog a fotograf Rudolf Šmíd představí sociologickou animaci, formou přednášky o filmu s filmem.
V neděli 9. 10. v 15.00 hodin festival zakončí divadelní představení Krabat , legenda o učni Mistra čaroděje, magický příběh na motivy lužickosrbské legendy. Představení připravilo Taneční studio Light v režii Lenky Tretiagové.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz