Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zákon o Šumavě mohl být už před sto lety. C.k. poslanci tehdy navrhli první národní parky

21. 9. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

První návrh na založení národních parků u nás se objevil přesně před sto lety. Právě 23. září 1911 zazněl na Sněmu království Českého návrh poslance dr. Luboše Jeřábka, aby se národními parky nebo chráněnými oblastmi, stala například Šumava, Krkonoše či Brdy. Poslanec poukazoval, že řada států v Evropě i Americe už zřídila národní parky s „plnou ochranou své fauny i flory“ a „je nemyslitelným, aby království České, přírodními krásami…tak oplývající neučinilo ničeho pro udržení a zachování přírodních svých krás“.

Návrh také požadoval, aby Zemský výbor na základě zkušeností z jiných zemí a po poradě s odborníky připravil zákony potřebné pro zřízení národních parků. K založení parků tehdy ale už nedošlo. Také nyní, po sto letech, se vedou debaty o novém zákoně, kterým se bude řídit národní park na Šumavě.

Poslanci již tehdy poukazovali na ekonomický význam národních parků, které se díky divoké přírodě stávají magnetem pro turisty: "Nepatrný poměrně náklad na zřízení a upravení národního parku vrchovatě nahražen bude zvýšenou návštěvou cizinců i výletníků z naší říše, přinášejících s sebou vše oživující proud zlata, které stává se nepodcenitelnou složkou v peněžním obratu země celé."

Hnutí DUHA navrhuje, aby nový zákon o národním parku na Šumavě:

- Scelil území, která jsou ponechána divoké přírodě, do kompaktních celků.
- Zabránil živelné výstavbě v národním parku a ochránil přírodu před novými developerskými projekty.

Ekologická organizace také podporuje návrh na vytvoření nového národního parku na Křivoklátsku, který by sloužil hlavně víkendovým výletům z Prahy a pečoval o vzácné bukové lesy.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Už c.k. poslanci před sto lety věděli, že národní parky slouží ochraně vzácné přírody a turistům. Také se chtěli poučit, jak to dělají v ostatních evropských zemích. Měl by to udělat rovněž současný ministr životního prostředí, který připravuje nový zákon o národním parku na Šumavě. V Rakousku, Německu, Švýcarsku, Itálii, Francii, Polsku i jinde je samozřejmostí, že většinu národního parku vyčleňují pro divokou přírodu, do které patří i padající a usychající stromy v pralese, polomy, neregulované řeky a podobně.“

„Po sto letech by konečně měl vzniknout zákon, který zaručí, že národní park na Šumavě bude sloužit turistům a ochraně divoké horské přírody. Ale podle návrhu, který připravili politici z plzeňského hejtmanství, by developerské projekty dostaly přednost před vzácnou přírodou.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz