Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Herci a uprchlíci se setkají ve hře Putování za snem

8. 4. 2005 - PRAHA [Divadlo Archa/Econnect]

Profesionální herci a obyvatelé uprchlického tábora Červený Újezd se v neděli 10. dubna od 18 hodin představí na scéně Divadla Archa v zajímavém sociálně-divadelním projektu „Putování za snem“. Ten je prvním z řady projektů, které vznikají ve spolupráci se Správou uprchlických zařízení v rámci programu Pod jedním sluncem. Představení mělo premiéru v Červeném Újezdě a další reprízy se uskuteční ve vybraných uprchlických táborech v České republice.

„Uprchlické tábory jsou místem, kde se sešli lidé různých kultur, náboženství, vzdělání a profesí. Okolní společnost je však rozhodně nepřijímá s otevřenou náručí. Někteří se jich bojí, jiným jsou lhostejní, jen málokdo se zajímá o jejich osudy. Jen málo míst je tak naplněno bezmocí a pasivitou, jako uprchlický tábor. Přitom zde žijí lidé, kteří umějí hrát na hudební nástroje, zpívat, vyprávět příběhy,“ uvedla Zuzana Kamenická z Divadla Archa.

Projekt Putování za snem se uskuteční ve vybraných uprchlických táborech České republiky - 30. dubna v Pobytovém středisku Bělá pod Bezdězem-Jezová, 7. května v Pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí, 14. května v Pobytovém středisku v Zastávce u Brna. Začátky jsou vždy v 18:00 hodin. Představení tak překračuje hranice „uměleckého“ projektu stejně jako hranice jednoho regionu. Jde o veřejně prospěšný projekt výrazně přispívající k rozvoji demokracie a humanismu, k toleranci a harmonickému soužití v multikulturní společnosti.

Primární snahou projektu Putování za snem je vytvořit ve vybraném uprchlickém táboře divadelní představení, kde se uprchlíci stanou rovnocennými partnery profesionálním umělcům. V tomto případě skupina herců a uprchlíků společně zpracovala příběh Hanse Christiana Andersena Sněhová královna, který se dotýká zásadních otázek lidského života, jako je domov, ztráta milované bytosti a putování za navrácením těchto základních jistot. Nyní herci společně s uprchlíky navštíví s tímto představením další tři vybrané uprchlické tábory.

Projekt vychází také z předpokladu, že divadelní práce může mít pro obyvatele tábora i sociálně - terapeutickou funkci. Samotná tvůrčí práce může mít pozitivní vliv na posílení sebevědomí a pocitu společenského uplatnění lidí, kteří se cítí být v krizové životní situaci. Stejně důležitý je i dopad takového konání na vnímání tábora (nebo uprchlíků obecně) okolní společností.

Projekt Putování za snem je součástí dramaturgické linie Divadla Archa, která opouští formu tradičního divadelního představení a směřuje k divákovi, který by se do divadla nikdy nedostal. Jedním z nejrozsáhlejších projektů této linie v sezóně 2004—2005 je koprodukční projekt Divadla Archa a holandské divadelní skupiny Dogtroep v Uprchlickém táboře Červený Újezd. Divadlo Archa zahájilo tento projekt v listopadu 2004 týdenní dílnou a prezentací v místě tábora. Pokračování a dokončení projektu je plánováno na červen 2005.

Umělecký tým projektu tvoří kromě členů Dogtroep i performeři, výtvarníci a hudebníci z okruhu Divadla Archa. Po týdenní intenzivní práci, která spočívala v aktivním zapojení obyvatel tábora do uměleckého procesu, se podařilo kromě silného společného zážitku vytvořit atmosféru důvěry, která je základní podmínkou pro další vývoj projektu. Bylo velmi těžké vysvětlit zúčastněným uprchlíkům, že další krok započaté práce nastane téměř po roční odmlce.

Autoři projektu Putování za snem se proto rozhodli vytvořit kontinuální projekt, který povede k udržení a prohloubení způsobu započaté práce. Projekt navazuje na předchozí aktivity Divadla Archa a autorky projektu Jany Svobodové. V její režii vznikla v minulosti představení v tzv. Domech na půl cesty určených pro mládež, která opustila dětské domovy, a další podobné projekty, z nichž nejvýznamnější bylo představení Obnošené sny v townshipech Jihoafrické republiky. Specifickou všech těchto projektů je aktivní zapojení sociálních skupin do tvůrčího procesu.

„Věříme, že prezentace divadelního představením Sněhová královna v uprchlických táborech Červený Újezd, Bělá pod Bezdězem-Jezolvá, Kostelec nad Orlicí a Zastávka u Brna, může přispět ke změně negativního povědomí nejen obyvatel žijících v bezprostřední blízkosti uprchlických táborů, ale i těch lidí, kteří problematiku uprchlíků znají jen z doslechu a svůj názor na ni si teprve utvářejí,“ dodala Zuzana Kamenická.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz