Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Centrum seniorů v Mělníce má své dobrovolníky

6. 4. 2005 - MĚLNÍK [Můžeš]

V mělnickém Centru seniorů se stále něco děje, jeho pracovníci pro tamní obyvatele připravují samé zajímavé akce. Ať už je to pravidelné cvičení, trénink paměti nebo ruční práce v Ergoterapeutické dílně, koncerty, plesy, výstavy a výlety. Se zpestřováním volného času obyvatel domova pomáhají od minulého roku i dobrovolníci.

Dobrovolnictví začali v mělnickém Centru seniorů „organizovaně“ zavádět zhruba před rokem. Navázali na zkušenosti, které měli s dobrovolnictvím spíše spontánním.To organizované spočívá v systematické práci – v získávání, výběru a výcviku dobrovolníků, ale také v supervizi a jejich oceňování, v uzavírání smluv a samozřejmě také v pojištění.

První dobrovolníky uvítali v Domově Ludmila, který je jedním ze zařízení Centra seniorů. Bydlí zde více než stovka seniorů.

Pomáhá i parta kluků

Dobrovolníci v Domově Ludmila nejčastěji chodí na pravidelné návštěvy k obyvatelům, kteří o to projeví zájem. Nejvíce si chtějí senioři popovídat, přečíst knížku nebo si vyjít na procházku. Jsou to činnosti, na které pracovníci Domova nemají při každodenním shonu tolik času, kolik by si obyvatelé i oni sami přáli. Dobrovolníci navštěvují obyvatele zpravidla v určitý den v týdnu na jednu až dvě hodiny.

Kromě dobrovolníků, kteří docházejí do Domova pravidelně, pomáhá i parta sedmi kluků. Chodí si do haly zahrát kulečník a když je potřeba, vypomohou při jednorázových akcích – například s hrabáním listí, roznášením letáčků na akce Domova.

Naposledy se například zapojili při stěhování forem do vznikající keramické dílny. Nyní pomáhá v Domově osmnáct dobrovolníků.

Cestování s paní Evou

Vždy v úterý odpoledne dochází do Domova i jedna dobrovolnice, paní Eva, která je sama v seniorském věku. Její dcera žije v Praze, navštěvují se jen o víkendech, a protože byla celý život zvyklá být velmi aktivní, věnuje část svého volného času přes týden této prospěšné aktivitě. Svými návštěvami dělá radost dvěma obyvatelkám, které bydlí společně na pokoji. A o čem si dámy povídají? Vyprávějí si o dětech, vzpomínají a hodně se nasmějí. Ale nejraději „naše“ dámy poslouchají, když paní Eva vypráví o svých zážitcích ze zahraničních cest a dovolených – v Itálii, Německu nebo Chorvatsku.

Na podzim, když bylo příznivější počasí, vyrazily společně i na vycházku do okolí, teď se těší na jaro, aby vyšly znovu. A nevynechají jedinou kulturní akci, které se v Domově konají.

Jednou z posledních kulturních akcí, které se v Domově Ludmila konaly, bylo veselé silvestrovské představení. Tím, kdo celý hodinový program vymyslel, zinscenoval a s plným nasazením v pěti různých kostýmech odehrál, byl pan Smrček. Jako dobrovolník do Domova dochází nejdéle. Už přes rok připravuje pravidelné odpolední akce pro obyvatele.

Sladká tečka

V úterý je to Videoklub, kde nechybí kromě filmů pro pamětníky i hudební pořady. V neděli se potom pravidelně schází s obyvateli při poslechu hudby. Velký úspěch měly písničky Karla Hašlera, při kterém pan Smrček rozdával cucavé hašlerky.

Další dobrovolnice našla společnou zálibu s jednou obyvatelkou. Obě mají rády koně a myslivost. Kromě toho dochází na specializované oddělení Domova – Vážka, kde pečují o lidi trpící Alzheimerovou chorobou. Navštěvuje jednoho pána a předčítá mu. Nedávno řekla, že jí páteční návštěvy velmi těší, je to vždy příjemná sladká tečka po pracovním týdnu.


Dana Poustková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz