Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International: Poprav přibývá, trest smrti nejvíce používá Čína

5. 4. 2005 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

3 797 popravených: taková je bilance roku 2004. Popravy byly zaznamenány v pětadvaceti zemích světa a nejméně 7 395 osob v 64 státech bylo k trestu smrti odsouzeno. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). "Počet zaznamenaných poprav oproti předchozím rokům výrazně vzrostl. Nadále také byli popravováni lidé bez spravedlivých soudů," shrnuje mluvčí české pobočky AI Eva Dobrovolná.

Údaje o trestu smrti přináší Amnesty International každý rok. "Čísla, která dnes uveřejňujeme, bohužel nejsou kompletní. Mnoho zemí totiž provádí popravy potají, třebaže tím porušují standardy OSN, které požadují zveřejňování informací o nejvyšším trestu," uvádí AI.

Nejvíce poprav v loňském roce podle AI vykonala Čína, která popravila nejméně 3 400 lidí. Zdroje pocházející z důvěryhodných míst v této zemi ale uvádějí, že skutečnost se bude blížit 10 000 popravených lidí. Následoval Irán, který provedl 159 poprav, ve Vietnamu bylo popraveno 64 osob, v USA 59. Za závažné organizace považuje to, že většina popravených lidí byla odsouzena bez spravedlivého soudu. Mnoho z nich bylo odsouzeno jenom na základě důkazů vynucených mučením.

I v roce 2004 pokračoval trend za zrušení trestu smrti, kdy nejvyšší trest zakázaly Bhútán, Řecko, Samoa, Senegal a Turecko. Trest smrti je dnes zákonem nebo v praxi zrušen ve 120 zemích světa. Významným krokem v roce 2004 bylo zrušení trestu smrti pro nezletilé pachatele v USA. AI se však obává, že v několika státech stále dochází k popravám dětských pachatelů. V loňském roce organizace zaznamenala tři popravy nezletilých pachatelů v Iránu. Poslední popravu dětského pachatele provedl Irán jen před několika týdny.

Riziko justičního selhání zůstává

V roce 2004 se Ryan Matthews stal sto patnáctým vězněm v USA od roku 1973, který byl propuštěn z cely smrti proto, že byl shledán nevinným. K trestu smrti byl odsouzen ve státě Louisiana v roce 1999 za vraždu, kterou měl spáchat ve věku sedmnácti let.

Rozsudek byl zrušen loni v dubnu, když odvolací soud shledal, že obžaloba zatajovala důkazy, a také na základě testů DNA, které ukázaly, že vrahem byla jiná osoba. "Případ Ryana Mathewse dalších odsouzených v USA ukázal, že žádný soudní systém není zcela neomylný a vždy bude nést riziko fatální chyby," uvádí AI.

Amnesty International se staví proti trestu smrti za všech okolností. Dnes při této příležitosti vyzývá Komisi pro lidská práva OSN, která právě zasedá v Ženevě, aby odsoudila trest smrti jako porušování základních lidských práv.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz