Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soud se zastal občanů a zrušil povolení pro mrakodrapy na Pankráci

2. 9. 2011 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil územní rozhodnutí pro dva mrakodrapy Epoque na pražské Pankrácké pláni, znamená zásadní přelom v protestech občanů proti způsobu zástavby Pankráce. Jde o rozhodující událost v kauze, která se táhne jedenáctým rokem a kvůli níž na Českou republiku vztyčil varovný prst Výbor světového dědictví UNESCO. Mrakodrapy by poškodily unikátní historické panorama Prahy. Společnost ECM, která chtěla budovy stavět, nedávno zkrachovala. Přesto hrozilo, že stavět začne nový investor. Soud dal zapravdu občanským sdružením a potvrdil, že úřady vydaly povolení protizákonně.

Investor totiž obešel proces hodnocení staveb na životní prostředí – a úředníci nad tím zavřeli oči. Zrušení rozhodnutí o umístění stavby může být povzbuzením pro další občanské iniciativy v celé republice i varováním pro úřady, aby při rozhodování důsledně trvaly na dodržení zákonů a nevycházely vstříc investorům a developerům tam, kde to poškozuje lidi a životní prostředí.

„Rozsudky jsou velmi významné. Od roku 2000, kdy se objevily první projekty na stavbu výškových objektů, bojujeme za zdravé životní podmínky obyvatel Pankráce a Budějovické, zatímco všechny úřady jdou na ruku developerům. Soud se sice vlekl přibližně 3 roky, ale je pro nás velkou satisfakcí, že se postavil za občany a poukázal na chybnou práci úředníků, kteří jsou zřejmě zcela nekompetentní,“ komentovala rozhodnutí městského soudu předsedkyně Občanské iniciativy Pankráce Marie Janoušková.

„Samozřejmě jsme tomu rádi, neboť se potvrdila oprávněnost námitek a připomínek, která občanská sdružení v průběhu správních řízení opakovaně předkládala. Doufáme, že pod vlivem těchto soudních rozhodnutí se změní i přístup radnice Městské části Prahy 4 k podávaným námitkám na stavby na Pankráci a Budějovické ze strany občanů a že radnice nyní velmi zváží podporu developerům, jakou průběžně poskytovala developerovi u výškových staveb,“ doplnil ji Zdeněk Holeček, předseda Pankrácké společnosti.

Kauza se nyní vrací o mnoho let zpátky. V tuto chvíli přitom není jisté, kdo koupí pozemky po zkrachovalé ECM a zda bude mít v úmyslu v prosazování projektu mrakodrapů pokračovat či nikoliv. Pro jakoukoliv stavbu zde bude třeba znovu získat povolení k umístění stavby (územní rozhodnutí). „Věřím, že úřady nyní budou rozhodovat o budoucnosti Pankráce zodpovědněji,“ dodala Marie Janoušková. V oblasti Pankráce a Budějovické jsou totiž plánovány další, převážně administrativní budovy.

„Rozhodnutí soudu je významné nejen pro Pankrác, ale bez nadsázky pro celou Českou republiku,“ říká právník Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí, bez jehož mnohaleté nezištné práce by byl úspěch žaloby úspěch stěží možný. „V oblasti Pankráce je taková míra hluku a znečištění ovzduší, že dochází k permanentnímu překračování zákonných hygienických limitů. Podle práva je tak každá nová budova, která přiláká další stovky či tisíce automobilů nebo ubírá zeleň, protiprávní. Úřady po celé republice to však často ignorují,“ vysvětlil Kužvart.

Podle Kužvarta je skandální, že v kauze pankráckých mrakodrapů se místních občanů nezastal odbor životního prostředí pražského magistrátu, hygienik ani radnice Prahy 4, dokonce ani ministerstva životního prostředí a zdravotnictví. „Desítky tisíc lidí žijí v nevyhovujícím životním prostředí, ale úřadům to bylo celé roky jedno. Byly pro ně důležitější zisky soukromých firem. Soud nám dal zapravdu, že taková praxe musí přestat,“ dodal Kužvart.

Podle Martina Skalského ze sdružení Arnika je rozhodnutí soudu významné pro reputaci České republiky v zahraničí. „Výstavba mrakodrapů by mohla vést k vyškrtnutí Prahy z prestižního seznamu světového dědictví UNESCO, vedlo by to k mezinárodnímu skandálu a odlivu turistů. Nyní se otevírá zcela nový prostor k široké veřejné i odborné debatě o tom, jaká má být podoba nejen Pankrácké pláně, ale současné pražské architektury vůbec. Věříme, že nové vedení hlavního města tuto mimořádnou příležitost pochopí a využije ku prospěchu Pražanů i návštěvníků města,“ řekl Skalský.

Zrušení územních rozhodnutí na pankrácké mrakodrapy je dalším vítězstvím občanských sdružení. Nedávno se jim podařilo dosáhnout zrušení povolení pro rozšíření severojižní magistrály a vybudování nových sjezdů a nájezdů. Zatímco v případě magistrály však byl investor rychlejší a stavu provedl dříve, než rozhodl soud, mrakodrapy nyní dostaly definitivně červenou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz