Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hledá se nejhezčí stromořadí. Arnika vyhlašuje anketu Alej roku 2011

31. 8. 2011 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Na konec léta a začátek podzimu, kdy se koruny stromů zdobí odstíny barev obdivovaných fotografy všech generací, připravilo sdružení Arnika soutěžní anketu o nejzajímavější Alej roku 2011. Od 1. září do 15. října mohou lidé posílat fotografie nominovaných alejí do celostátní ankety. Nejlepší fotografie ocení odborná porota hodnotnými cenami. Hlasovat o nejzajímavější alej mohou všichni pomocí internetu na stránkách Arniky od 16. října do 30. listopadu 2011. Záštitu nad soutěžní anketou Alej roku 2011 převzali členové petičního výboru petice Zachraňme stromy moderátor a publicista Přemek Podlaha a Marie Hrušková, spisovatelka píšící o památných stromech.

„Lidé odpradávna sázejí aleje proto, aby byly jejich cesty příjemné a pohodové. I dnes mají stromořadí celou řadu nezastupitelných funkcí v krajině i v přírodě. Věřím, že i tato soutěž přispěje k tomu, aby aleje získaly zpět své plnoprávné místo v  krajině našeho domova i mysli,“ říká Ing. Jakub Esterka, vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit „svou“ alej prostřednictvím webových stránek arnika.org/alej-roku-2011. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), k nimž připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy na nákup fotografických služeb či techniky v Centru FotoŠkoda, knižní tituly o stromech od spisovatelky Marie Hruškové, publikace Arniky o stromech a alejích a další. Slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců soutěže proběhne začátkem prosince 2011.

Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovala zejména vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující větší zákonnou ochranu alejí i stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí a díky tomu se také podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Ministerstvo dopravy však nyní chce znovu kácení stromů u silnic umožnit. Arnika nedávno také upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz